Rutte geeft in persconferentie helderheid over vakantie vieren in buitenland

Volgens Rutte kunnen we op vakantie, maar zegt: ‘Ga wijs op reis’

In de persconferentie van gisteren maakte premier Mark Rutte bekend dat Nederlanders vanaf 15 juni  in veel landen in Europa weer op vakantie kunnen. Belangrijk is volgens Rutte dat de reizigers de lokale regels in acht blijven nemen en ze ‘wijs op reis’ gaan.

Voorwaarden op vakantie deze zomer

Volgens premier Mark Rutte kunnen we vanaf 15 juni weer reizen naar het buitenland. “We kunnen deze zomer weer op vakantie, maar overweeg wel om, als het kan, buiten de zomervakantie te gaan”, stelt Rutte tijdens de persconferentie. “De vakantie wordt anders dan anders. Bereid je goed voor, ken de regels in het land van bestemming. Ga wijs op reis. De zomer van 2020 wordt er één van ontspannen, maar niet verslappen.”

Verandering naar code geel

Op dit moment geldt code oranje voor het grootste gedeelte van Europa. Dit betekent dat nu alleen ‘noodzakelijke reizen’ zijn toegestaan. Vanaf 15 juni gaat hier verandering in komen verandert de code oranje naar code geel. Hierbij zijn vakantiereizen en familiebezoeken in het buitenland weer toegestaan. Ook vervalt de verplichting om bij thuiskomst twee weken in quarantaine te gaan.

Reizen naar Europese landen

Onder de versoepeling vallen de meeste landen in de Schengenzone. Dit zijn 26 Europese landen, waaronder populaire vakantiebestemmingen als Duitsland, Italië, Noorwegen en Zwitserland. Voor de landen Frankrijk en Spanje geldt vanaf 15 juni waarschijnlijk dezelfde regeling, maar Rutte noemde voor deze landen nog geen datum tijdens de persconferentie. Dit komt omdat Frankrijk en Spanje nog een formeel besluit moeten nemen of Nederlandse toeristen deze zomer welkom zijn in het land. Verre reizen buiten Europa worden door het kabinet nog wel steeds afgeraden.

Lees ook: Veel ouderen zijn bang voor eenzame zomer

Bron: AD | Beeld: Videostill