Vrees voor hondsdolheid in Nederland door Oekraïense huisdieren

hondsdolheid

Huisdieren in Oekraïne zijn vaak niet ingeënt

Inmiddels zijn er al meer dan twee miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne vanwege de invasie van Rusland. Een aantal van die vluchtelingen zijn in Nederland terechtgekomen. En hoewel we deze mensen opvang bieden, is wel de vrees voor de hondenziekte rabiës, ofwel hondsdolheid ontstaan.

Agressief

In Oekraïne is het voor mensen met huisdieren niet verplicht om deze te laten inenten tegen hondsdolheid. In Nederland is dit wel verplicht, omdat hondsdolheid gevaarlijk kan zijn voor zowel mensen als dieren. Honden kunnen er agressief van worden en mochten zij mensen bijten terwijl ze rabiës hebben, dan kan dat zelfs dodelijk zijn voor mensen. Om dat te voorkomen, kunnen alle Oekraïense huisdieren gratis ingeënt worden in Nederland.

Meldpunt

Verschillende dierenorganisaties in ons land hebben de handen ineen geslagen en een digitaal meldpunt genaamd ‘hulpvoordierenuitoekraine.nl’ geopend. Hier kunnen mensen hulp aanbieden of juist aangeven hulp nodig te hebben. Wil je een hond of kat opvangen van een gezin uit Oekraïne? Dan kun je bij deze website terecht. Verder kunnen mensen met huisdieren zich hier dus melden om hun dieren gratis van de juiste vaccinaties en chips te voorzien.

Hulp

“Het is belangrijk dat de vluchtelingen geholpen kunnen worden en hun huisdier kunnen meenemen, maar er moet nu wel gekeken worden hoe we die dieren en daarmee ook de mensen het beste kunnen helpen”, zegt Niels Kalkman van de Dierenbescherming tegen Hart van Nederland. “Wij hebben dit initiatief ‘Hulp voor dieren uit Oekraïne’ met heel veel dierenorganisaties opgezet. Die hebben zelf wel wat geld, er komt een donatieknop, en je zal hier en daar een dierenarts hebben die met zijn hand over zijn hart strijkt. Dit is een crisis die iedereen treft, en we zullen dit ook met zijn allen moeten dragen”, aldus Kalkman.

Lees ook: Rusland dreigt met dichtdraaien gaskraan – experts zien mogelijkheden om te besparen

Bron: Hart van Nederland | Beeld: BrunoPress