Prijzen stijgen, maar inkomens niet: koopkracht holt dit jaar achteruit

koopkracht achteruit

Het CPB meldt dat de koopkracht dit jaar flink achteruitgaat

Uit eerdere berekeningen kwam al geen rooskleurig plaatje naar voren. Vandaag komt het Centraal Planbureau (CPB) met meer precieze cijfers. De conclusie is dat de koopkracht over 2022 ontzettend achteruit zal gaan. Wat betekent dit, en hoe willen politici dit oplossen? We leggen het uit.

Koopkracht daalt

Heel veel Nederlanders zien dit jaar hun koopkracht dalen. Het woord koopkracht wordt gebruikt om de waarde van je geld mee aan te duiden. De koopkracht hangt onder andere af van inkomen, belastingen en de prijzen van goederen en diensten. Door de hoge prijzen van gas en olie en tekorten op bijvoorbeeld de graanmarkt, blijven de prijzen maar stijgen. Inkomens stijgen echter niet net zo hard mee. Dat betekent uiteindelijk dat mensen van hetzelfde loon minder goed kunnen rondkomen.

Voorspellingen dit jaar

Vandaag kwam het CPB met drie mogelijke scenario’s. In de meest ‘waarschijnlijke’ situatie leveren we dit jaar gemiddeld 2,7 procent in op de koopkracht. Mocht de inflatie allemaal minder ernstig toenemen, dan gaan we er in een rooskleurig geval slechts 0,6 procent op achteruit. En als het allemaal tegenviel, zou het CPB  rekenen op een koopkrachtdaling van rond de 3,4 procent.

Inflatie

Een belangrijk onderdeel van de dalende koopkracht is de inflatie. Zo ging het CPB in januari nog uit van een inflatie rond de 3 procent voor hun berekeningen. Al snel werd duidelijk dat over de eerste twee maanden van dit jaar de inflatie boven de 6 procent lag. Vandaag heeft het CPB laten weten dat zij uitgaan van een inflatie rond de 5,2 procent. Hierbij laten ze bovendien weten dat alle cijfers rond de oorlog in Oekraïne nog niet volledig zijn meegenomen in de berekeningen. Zo heeft het CPB gerekend met een verwachte olieprijs rond de 91 euro per vat. In werkelijkheid staat die prijs inmiddels al op 130 euro en zal dit alleen nog maar verder stijgen.

‘Dempen, niet volledig compenseren’

Gisteren werd premier Rutte al op het matje geroepen voor een plan van aanpak. De minister-president liet echter weten dat hij geen ‘volledige garanties’ wil geven over de koopkracht. “Wél zullen we er alles aan doen om de gevolgen voor de laagste en middeninkomens enigszins te dempen. Ik gebruik bewust het woord ‘dempen’, want het is illusoir om te denken dat er een positief koopkrachtbeeld uit kan komen voor 2022”, deelde de premier.

Lees ook: Vakbonden doen oproep: laat personeel thuiswerken om hoge benzineprijs

Bron: NOS, NU.nl, Volkskrant | Beeld: Unsplash