Belangrijk: déze problemen met je stoelgang vragen om een bezoek aan de huisarts!

 

stoelgang

Heb je wel eens last van deze stoelgangproblemen? Raadpleeg dan een dokter!

De stoelgang, grote boodschap, bruintje de beer uitlaten, je ontlasten: hoe je het ook noemt, een fris onderwerp is het niet. Maar toch is het belangrijk om erover te praten, want het kan je een hoop vertellen over je gezondheid. Je hoeft heus niet de dokter te bellen elke keer als je een beetje verstopt zit of met met loeiende sirenes naar de eerste hulp te rijden bij diarree, maar als je regelmatig last hebt van je stoelgang is het verstandig na te gaan of er een onderliggend probleem achter verscholen zit. 

  1. Diarree met pijn: iedereen heeft wel eens last van diarree, maar als je het regelmatig hebt en er pijn of kramp bij hebt moet je even alert zijn. Het kan een vorm van PDS (prikkelbare darmsyndroom) zijn, hoog tijd om even langs de dokter te gaan dus.
  2. Constipatie met pijn en opgeblazen gevoel: verstopt zitten kan veel oorzaken hebben, de belangrijkste is doorgaans dat je niet genoeg vezels en vocht binnenkrijgt. Het gaat vaak vanzelf weer over en is normaliter niet pijnlijk. Is dat echter wél het geval en heb je ook nog last van een vervelend, opgeblazen gevoel? Ga dan eens langs de huisarts. Het kan een symptoom van PDS zijn, maar in sommige gevallen ook van een traag werkende schildklier en heel soms zelfs van darmkanker.
  3. Je wisselt continu tussen constipatie en diarree: dat je er af en toe last van hebt is geen alarmbel. Heb je echter nooit een ‘normale’ stoelgang en wissel je eigenlijk constant af tussen diarree en verstopping? Ga dan eens naar de dokter! Bij mensen die last hebben van obstipatie (verstopping) kunnen soms ook diarreeklachten ontstaan. De oorzaak hiervan is vaak dat de endeldarm gevuld is met harde ontlasting en dat de dunne ontlasting hierlangs glijdt. Afwisselend geeft dit dan klachten van obstipatie en diarree. In zo’n geval van obstipatie-diarree zal altijd advies van de huisarts moeten worden gevraagd. Dit is des temeer noodzakelijk daar achter dit beeld ook een dikke-darmtumor kan schuilgaan.
  4. Bloed of slijm: als je opmerkt dat er bloed of slijm bij je ontlasting zit is het zaak om zo snel mogelijk een dokter te bezoeken. Als je vers, helder, rood bloed in je ontlasting ziet, dan kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je aambeien of een anusfissuur hebt. Het is dan te verwachten dat het bloed afkomstig is uit één van de laatste delen van het maag-darmstelsel. Als het bloed vermengd is met de ontlasting en het er niet ‘bovenop’ zit, zoals bij aambeien of een anusfissuur gebeurt, dan kan er dieper in de darmen iets mis zijn. Wanneer het bloed een langere weg door de darmen heeft afgelegd, dan kleurt je ontlasting zelfs zwart. Bij zwarte ontlasting, kan het zijn dat je een bloeding hebt in je maag of in je twaalfvingerige darm.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Self.com | Beeld: Unsplash