Is het beter voor je relatie om samen of apart te slapen?

apart slapen

Is apart slapen het geheim voor een goede relatie?

In de films ziet het er altijd zo romantisch uit: in slaap vallen in de armen van je geliefde. Helaas is de werkelijkheid vaak een stuk minder rooskleurig. Het is veel te warm en het ligt absoluut niet lekker. Maar zelfs als je wat meer afstand houdt in bed, is samen slapen nog niet altijd ideaal. Je partner snurkt de hele buurt bij elkaar en steelt alle dekens. Het resultaat: een slechte nachtrust en daardoor een slecht humeur. Is het daarom misschien beter voor je relatie om apart te slapen? 

Slecht voor je relatie

Komt een snurkende partner die alle dekens steelt je maar al te bekend voor? Of heb je een partner die ‘s nachts wat afbabbelt (of misschien zelfs wel schreeuwt) of constant aan het draaien is? Dan weet je dat samen slapen niet altijd positief is voor je relatie. Een overzichtsstudie van de Paracelsus Medizinische Privatuniversität uit Oostenrijk uit 2016 bevestigt dit nieuws nog maar eens. Lig je naast een onrustige slaper of een snurker, probeer dan zelf maar eens lekker te slapen. Samen slapen met je partner heeft in dit geval een negatieve impact op zowel je nachtrust als je humeur. Doe dan ‘s ochtends nog maar eens leuk tegen je geliefde!

Minder verliefd

Niet alleen heeft slecht slapen een negatief effect op je gemoedstoestand, ook kan het je verliefde gevoelens voor de ander laten verdwijnen. Dat blijkt uit een klein onderzoek van de Universität Heidelberg uit Duitsland uit 2018. Bij twintig mannelijke en vrouwelijke studenten werd voor en na een doorwaakte nacht het gehalte van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine in hun bloed gemeten. Na de slapeloze nacht bleek het oxytocineniveau een stuk lager dan voor dat ze gingen slapen. Dit effect was vooral bij de vrouwen te zien. Hmm, misschien toch maar apart slapen?

Ten koste van intimiteit?

Een luidruchtige of onrustige slaper kan bij de ander dus leiden tot een slechter humeur en minder verliefde gevoelens. Maar is apart slapen dan de oplossing? We horen je denken: gaat dat niet ten koste van de intimiteit? Nou, dat hoeft zeker niet het geval te zijn, zo schrijft de Australische auteur Jennifer Adams in haar boek Sleeping Apart, Not Falling Apart. In haar boek schrijft zij dat de seks alleen maar spannender werd nadat zij en haar (luid snurkende) partner besloten apart te gaan slapen. Zo kun je bijvoorbeeld afspraakjes maken, schrijft Adams: “Bij jou of bij mij?” Bovendien hoef je het natuurlijk niet alleen tussen de lakens te doen.

Diepere slaap

Als je partner een behoorlijke draaikont is of je oren van je kop snurkt, zou apart slapen best eens voordelig kunnen zijn voor jullie relatie. Maar hoe zit het als je geen last hebt van de bedgewoonten van je geliefde? In dat geval kunnen jullie het beste in hetzelfde bed blijven slapen. Als je geen last hebt van elkaar, slaap je namelijk dieper met je geliefde naast je. Uit een onderzoek van de Christian-Albrechts-Universität in Duitsland uit 2020 blijkt namelijk dat je een betere remslaap (de fase waarin je gebeurtenissen en emoties verwerkt) hebt wanneer je naast iemand slaapt van wie je houdt. Volgens de onderzoekers heeft dit echter niet zozeer te maken met verliefdheid, maar meer met de warmte. Met iemand naast je blijf je warm, waardoor je automatisch dieper slaapt. Misschien niet heel romantisch, maar wel goed voor je nachtrust én je relatie.

Daarnaast blijkt uit de eerder genoemde studie van de Paracelsus Medizinische Privatuniversität dat samen slapen stress verlaagt. Dat komt doordat je je veiliger voelt naast je partner, waardoor je je uiteindelijk ook kalmer voelt. Dus als jij geen last van je geliefde hebt in bed, is samen slapen nog altijd het beste voor je relatie – én voor jezelf. Slaap lekker!

Lees ook: Onderzoek: uitslapen in het weekend is goed voor je mentale gezondheid

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Toa Heftiba