Onderzoek: uitslapen in het weekend is goed voor je mentale gezondheid

uitslapen

Wij draaien ons nog even om!

Slaap jij in het weekend graag een paar uurtjes langer? Dan hebben we goed nieuws! Uit Koreaans onderzoek blijkt namelijk dat uitslapen in sommige gevallen een opvallend voordeel heeft voor je mentale gezondheid. Voel je dus niet schuldig als je je dit weekend nog eens omdraait. 

Voordeel uitslapen

Wanneer je iedere werkdag vroeg uit de veren moet, kunnen we ons goed voorstellen dat je in het weekend een (paar) uurtje(s) langer blijft liggen om wat slaap in te halen. En dit moet je ook vooral doen, want het blijkt goed te zijn voor je mentale gezondheid. Onderzoekers van de Zuid-Koreaanse Yonsei Universiteit hebben ontdekt dat het risico op een depressie vermindert wanneer je uitslaapt in het weekend.

Een derde minder kans

Er deden 5.500 mensen mee aan het onderzoek. Zij hadden allemaal regelmatig slaaptekort in hun normale werkweek en sliepen in het weekend uit. Wat bleek? Deelnemers die twee uur extra slaap inhaalden, liepen maar liefst 48 procent minder risico op een depressie. Bij mensen die een uur langer bleven liggen verlaagde de kans op een depressie met een derde.

Niet te lang

Zo’n mentaal gezondheidsvoordeel is toch weer mooi meegenomen in het weekend. Echter gaat het motto ‘hoe langer slapen, hoe beter’ niet helemaal op. Deelnemers die langer dan twee uur uitsliepen bleken juist 16 procent meer kans te hebben op een depressie. Deze conclusie wordt ook bevestigd door een onderzoeker uit Zweden. Word je uit jezelf pas zondagmiddag wakker als je geen wekker zet? Dan is het misschien slim om toch een alarm te zetten. Want uitslapen is goed, maar dus niet te lang.

Slaap inhalen

Wanneer je iedere nacht genoeg slaapt, en in het weekend dus geen slaap hoeft in te halen, behaal je volgens de onderzoekers het meest positieve effect op je mentale en fysieke welzijn. Probeer doordeweeks gemiddeld tussen de zeven en negen uur te slapen per nacht. Dan zijn de uitslaapdagen in het weekend niet meer nodig om je mentale gezondheid op te krikken.

Lees ook: Werkt cannabisolie nu wel of niet bij het slapen? Wij hebben het antwoord!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels