Déze verandering maakt houdbaarheidsdatum voor altijd duidelijk

houdbaarheidsdatum

Nooit meer twijfel of je eten nog eetbaar is of niet.

De houdbaarheidsdatum van voedsel ontcijferen kan lastig zijn. Wat is het verschil tussen ’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’, en kun je voedsel dat over datum is écht niet meer eten? Binnenkort wordt de houdbaarheidsaanduiding op voedselverpakkingen aangepast, en dat maakt het een stuk eenvoudiger.

Houdbaar, of toch niet?

Voor veel mensen is het verschil tussen een THT-datum en een TGT-datum niet duidelijk, terwijl er een behoorlijk groot verschil bestaat tussen de twee. THT staat voor ’ten minste houdbaar tot’, en TGT voor ’te gebruiken tot’. Het verschil is dat producten met de eerste houdbaarheidsaanduiding meestal ook na die datum veilig kunnen worden gebruikt. Producten met een TGT-datum zijn na die datum niet meer te gebruiken. Deze datum duidt dus een duidelijke maximale houdbaarheidsdatum aan. Bij verse producten zoals vlees en zuivel is het belangrijk om goed op de houdbaarheidsdatum te letten. Maar bij producten als pasta of rijst steekt dit een stukje minder nauw. Deze producten kunnen zelfs tot een jaar na de THT-datum nog goed zijn!

Vernieuwde houdbaarheidsaanduiding

Binnenkort zal het makkelijker zijn om dit te onthouden. Om voedselverspilling en verwarring tegen te gaan, komt er een icoontje met een opgestoken handje op producten met een TGT-datum. Dit geeft een letterlijk stopteken om aan te geven dat het product na de verstreken datum niet meer gebruikt moet worden.

Bij producten met een THT-datum komt er een pijltje bij de houdbaarheidsdatum, wat je erop zal wijzen dat je moet ruiken en proeven of het product nog eetbaar is. Hoewel dit misschien een iets minder duidelijk symbool is, is er nu wel een duidelijker onderscheid tussen de twee houdbaarheidsaanduidingen. Voor eens en voor altijd duidelijk!

Lees ook: Dit kun je doen tegen voedselverspilling

Bron: Linda. | Beeld: Adobe Stock