Dit is de (on)gezondste snack van de snackbar

snack snackbar

Gezond zijn ze allemaal niet, maar er zit wel verschil in voedingswaarde

Of je nu een frikandel neemt, een kaassoufflé of een bamischijf; met een snack van de snackbar ben je sowieso niet bepaald gezond bezig. Toch zit er wel verschil in de voedingswaarde van deze snacks. We vertellen je welke snack het gezondst én het ongezondst is.

Veel calorieën en weinig voedingsstoffen

De snacks die je in de snackbar kunt bestellen zijn zo ongezond omdat ze worden gefrituurd. Hierdoor bevatten ze veel verzadigd vet en zijn ze rijk aan calorieën. Daarnaast bevatten ze vaak ook nog eens veel zout en soms suiker. Goede voedingstoffen, zoals vezels of vitamines, zijn dan juist weer amper te vinden in de snacks. Al met al is een frikandel speciaal of een broodje kroket dus allesbehalve een gezonde keuze.

Verzadigd vet

Snacken kun je het beste doen volgens de Schijf van Vijf. Maar laten we eerlijk zijn: soms kan een appel gewoon echt niet aan onze craving voldoen en verlangen we echt naar een vette hap. Maar hoe vet is die hap dan eigenlijk precies? Het Voedingscentrum geeft aan dat een gemiddelde frituursnack zo’n 22,1 gram vet bevat, waarvan 3,7 verzadigd vet. Het advies voor vrouwen is om niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag te eten, voor mannen is dat maximaal 28 gram.

Verschil in voedingswaarde

Wat jouw lievelingssnack van de snackbar ook is, er zit sowieso meer verzadigd vet in dan goed voor je is. Toch zit er nog wel degelijk wat verschil in voedingswaarde. Zo zitten er een stuk meer calorieën in een patatje mayo (560 kcal) dan in een frikandel (181 kcal). Dan is er ook nog het verschil in de hoeveelheid zout. Een bamischijf bevat bijvoorbeeld een stuk meer zout dan een kaassoufflé.

Ongezondste keuze

Maar wat is dan de aller ongezondste keuze? Dat blijkt de berenhap te zijn. Dat komt deels door het gewicht: de snack weegt gemiddeld namelijk maar liefst 150 gram en bevat daarom logischerwijs al snel meer calorieën dan bijvoorbeeld een frikandel, die slechts 72 gram weegt. Met een berenhap krijg je 300 calorieën, én meer dan de helft van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout binnen.

Gezondere keuze

Een snack waarmee je relatief weinig calorieën binnenkrijgt is de frikandel (181 kcal). Maar omdat deze twee keer zoveel zout bevat als een kroket (190 kcal), komt die laatstgenoemde toch als gezondste winnaar uit de bus. Ben je dus een keer op de gezonde tour, maar kun je de snackbar niet weerstaan, dan kun je het beste voor een kroketje gaan.

Lees ook: Déze 10 voedingsmiddelen verkleinen de kans op diabetes type 2

Bron: NPO 3 | Beeld: Adobe Stock