Dit moet je doen na contact met de bastaardsatijnrups

bastaardsatijnrups

Goed om te weten!

We kennen allemaal de eikenprocessierups. We weten dan ook dat ze weer aanwezig zijn als er rood met witte linten om bomen heen hangen. Daar moeten we dus bij uit de buurt blijven. Maar wist je dat er nog een rups is waar je klachten van kan krijgen? Deze rups heet namelijk niet de eikenprocessierups, maar de bastaardsatijnrups. Wij vertellen je wat je moet doen als je in contact bent gekomen met dit beestje.

Zo herken je ze

Over de bastaardsatijnrups vertelde Jurriën van Dijk van de Vlinderstichting eerder aan het AD het volgende: “Deze rups werd tot in de jaren 70 en 80 door heel het land gezien. Tegenwoordig zitten ze echter vooral aan de kust, waar ze in de duingebieden en aan het strand voorkomen.”

Allereerst is het belangrijk om het beestje te herkennen voordat je er in contact mee komt. En goed nieuws: dit is best makkelijk. De rupsen hebben een donkere kleur en twee opvallende oranje ‘wratten’ op hun rug. Ook kunnen ze herkenbaar zijn aan hun witte toefjes op hun lichaam. Voor hun voeding trekken de rupsen meestal naar de duindoorn, meidoorn, zomereik, berk, iepen en vruchtbomen, zo laat de NVWA weten.

Verschillen

Ook is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een eikenprocessierups en een bastaardsatijnrups. Beide kunnen namelijk voor vervelende klachten zorgen, logisch dat je ze het liefst allebei wil ontwijken. Volgens de NVWA vertonen bastaardsatijnrupsen geen ‘processiegedrag’, terwijl eikenprocessierupsen dit juist wel vertonen. Daarnaast veroorzaken bastaardsatijnrupsen een stuk minder lang overlast dan eikenprocessierupsen. Zo blijven de bastaardrupsen ongeveer 1 maand, terwijl eikenprocessierupsen van mei tot en met juli blijven.

Aanraking

Als je in aanraking bent geweest met een bastaardsatijnrups, is het belangrijk om meteen te handelen. Je kunt namelijk erg vervelende klachten ervaren, en dat is iets wat je liever wil voorkomen. Je kunt er onder andere rode huiduitslag met bultjes en blaasjes van krijgen. Daarnaast is hevige jeuk ook een symptoom. Merk jij dus dat je hier last van krijgt? Zorg er dan voor dat je meteen al je kleding uittrekt en deze meteen in de wasmachine gooit. Let wel op: pak de kleding met handschoenen aan. Was de kleding zo warm mogelijk en droog ze in de droger. Heb jij de brandharen van de rups nog op je lichaam, spring dan meteen onder een douche met lauwwarm water om het weg te spoelen. Heb je ernstige huiduitslag of aanhoudende klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees ook: 4 tips om muggenbulten te voorkomen

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock