Deze drie symptomen kunnen wijzen op leververvetting

Leververvetting

De aandoening komt vaker voor dan je denkt

Leververvetting is vaak een gevolg van een ongezonde levensstijl met weinig lichaamsbeweging en calorierijke voeding. Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders er last van. Helaas voel je hier meestal pas wat van als je lever al flink beschadigd is. Maar héél soms kun je al eerder merken dat er iets aan de hand is. Deze drie symptomen kunnen erop wijzen dat je lever aan het vervetten is. 

Een ongezonde levensstijl met weinig lichaamsbeweging en calorierijke voeding is vaak de boosdoener van leververvetting.

Leververvetting

Leververvetting komt veel voor in Westerse landen. Het is doorgaans het gevolg van calorierijke voeding en een tekort aan lichaamsbeweging. Leververvetting is het ophopen van vetten in de levercellen. De oorzaak hiervan is een disbalans in de vetstofwisseling en suikerstofwisseling. Het kan op lange termijn leiden tot leverontsteking en uiteindelijk ernstige leverschade. Het goede nieuws is dat leververvetting omkeerbaar is. Door een verandering in levensstijl kan de leververvetting verminderen of zelfs verdwijnen.

Weinig of geen klachten

Het verraderlijke van leververvetting is dat de ziekte meestal geen klachten geeft. Zelfs van leverontsteking merken de meeste mensen niets. Dit komt doordat de lever, vanwege zijn belangrijke functie, een enorme reservecapaciteit heeft. Zijn gezonde delen kunnen het heel lang overnemen. Tegen de tijd dat je klachten krijgt, is de ziekte vaak al vergevorderd en is de lever al enorm beschadigd.

Drie symptomen

Heel soms kan iemand al wel eerder merken dat er iets aan de hand is. Zo kan leververvetting gepaard gaan met de volgende drie klachten:

  • (Lichte) pijn rechtsboven in de buik
  • Vermoeidheid
  • (In zeldzame gevallen) geelzucht

Lees de risicofactoren en hoe je leververvetting tegen kunt gaan op de volgende pagina.

Pagina 1/2