Dit is de reden waarom je een gaap nooit moet onderdrukken

gapen

Gaap er maar lekker op los

Wanneer je in gesprek bent met je partner is het niet zo netjes om midden in zijn of haar verhaal naar hartelust te gapen. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om de gaap dan maar te onderdrukken. Doe dit in het vervolg echter niet meer, want het is helemaal niet goed voor je.

Onderdrukken van een gaap maakt het ‘drukkende’ gevoel alleen maar erger.

Besmettelijk
Een collega die naast je zit begint te gapen en voor je het weer voel je een gaap opkomen; een herkenbaar scenario voor heel veel mensen. Niet raar gezien geeuwen wel degelijk ‘besmettelijk’ is. Uit onderzoek bleek dat zestig tot zeventig procent van de mensen moet gapen als ze zien dat iemand anders gaapt. U
it een studie die werd gepubliceerd in Current Biology blijkt dat je niet gaapt omdat je sympathie voelt voor de persoon in kwestie die gaapt, zoals eerder werd gedacht, maar blijkt het samen te hangen met hoe actief bepaalde delen in je hersenen zijn.

Niet tegenhouden
De onderzoekers lieten de proefpersonen beelden zien van gapende mensen. De helft van de respondenten moesten hun gaap onderdrukken terwijl de andere groep erop los mocht gapen. Hieruit bleek dat mensen met snelle zenuwsignalen sneller de neiging hebben om ook te gapen. Ook bleek dat het absoluut geen zin heeft om een gaap te onderdrukken. Integendeel, hoe meer je probeert om niet te geeuwen, hoe meer je de druk voelt om dat wel te doen. Kortom: de volgende keer lekker gapen als je de behoefte voelt.

Wil jij dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash