Vogelbond roept op: zorg voor extra water buiten voor pasgeboren vogeltjes

Wat extra water in de tuin kan de pasgeboren vogeltjes in leven houden

Wij hebben een heerlijk, zonnig paasweekend achter de rug. Voor ons natuurlijk erg fijn, echter hebben de pasgeboren vogeltjes meer moeite met de warme temperaturen. Om deze reden is door de vogelbond in Friesland een dringende oproep aan boeren en mensen met een tuin gedaan om de jonge vogeltjes te redden.”Zorg dat er voldoende water is.”

De vogelbond hoopt met deze dringende oproep zoveel mogelijk pasgeboren vogeltjes te kunnen redden.

Oproep vogelbond

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) schrijft op haar website een dringende oproep naar alle boeren en mensen met een tuin. “Door de droogte in de velden zijn er geen insecten, waardoor kuikens nog voor ze twee dagen oud zijn, sterven van de honger”, aldus de vogelbond. De afgelopen tijd krijgt de bond steeds vaker meldingen over ‘dode, verhongerde kuikens’. “De kievitskuikens komen in deze tijd massaal uit hun ei. Ze gaan meteen op zoek naar insecten, maar vinden niets.” Dit komt volgens de BFVW door de aanhoudende droogte, iets waar zelfs de volwassen weidevogels op dit moment last van ondervinden. “Door de droogte zijn de regenwormen diep in de bodem weggekropen. De bodem is bovendien uitgedroogd en hard, waardoor de grutto er met zijn gevoelige snavel niet in kan prikken.”

Vochtige grond

Hetzelfde geldt voor de zwaluwen, die normaal gesproken hun nest ‘metselen’ met vochtige modder. Nu stuiten deze vogels alleen maar op droge tuingrond. Boeren worden door de BFVW opgeroepen om water op hun land te pompen, greppels vol te laten lopen en het waterpeil in de sloten te verhogen. “Dat trekt insecten aan en de bodem wordt bovendien weer vochtig, waardoor de regenwormen weer binnen bereik van de volwassen vogels komen.”

Mensen met eigen tuin

Naast de boeren kunnen ook mensen met een eigen tuin helpen, meldt de vogelbond. “Zorg dat er in de hoek van de tuin een ‘regenplas’ op de aarde ligt. Dit trekt ook insecten aan, die de vogels gebruiken om hun jongen te voeren.”

Lees ook: Met deze planten en bloemen maak je je tuin hooikoortsvrij

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Max Pixel