5 huisplanten die goed zijn voor je gezondheid

huisplanten gezondheid

Sommige planten zijn ook goed voor je humeur

Dat veel mensen dol zijn op planten hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Zo puilt menig vensterbank al uit van de groene rakkers en zoeken sommigen dolgraag een goed excuus om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Wil je nog een goede reden hebben om een nieuwe plant te bemachtigen? Dan hebben we die voor jou. Er zijn namelijk vijf plantensoorten die goed zijn voor je gezondheid.

Lavendel

Dit bloemige struikje wordt al honderden jaren gebruikt om hoofdpijn te verlichten, als anti-stressmiddel of om slapeloosheid tegen te gaan. Bovendien wordt de rustgevende geur van lavendel vaak gebruik in aromatherapie. Er zijn tig onderzoeken gedaan naar de rustgevende werking van lavendel. Een studie uit 2009 kwam erachter dat de geur van lavendel de hartslag van studenten verpleegkunde verlaagde in stressvolle situaties. Als je last hebt van stress kan het dus altijd de moeite waard zijn om een lavendelplantje aan te schaffen.

Aloë Vera

Egyptenaren noemen Aloë Vera ook wel de plant van onsterfelijkheid. Deze geliefde plant werd vroeger boven deuren gehangen om kwade geesten te weren. De Egyptenaren dachten dat de plant positieve energie in huis zou brengen. Wat de plant daadwerkelijk doet is het zuiveren van de lucht en zuurstof afgeven. Als je de plant in je slaapkamer zet, zul je waarschijnlijk beter slapen. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd op muizen bleek dat de plant ook nog eens je geheugen verbetert en dat je minder last kunt hebben van depressie.

Hedera

Wist je dat de hedera – ook wel bekend als de klimop – goed is in het schoonmaken van de lucht? Onderzoekers van NASA beweren dat het zelfs de beste plant is als het gaat om het filteren van de lucht. Deze planten zijn een kei in het opnemen van kankerverwekkende stoffen en het creëren van een schone lucht binnenshuis. Wat ook nog eens leuk is: deze plant is makkelijk in onderhoud. De Hedera heeft weinig water en licht nodig om te gedijen.

Basilicum

Wist je dat basilicum het stofje linalool bevat? Dit is een stof die vaak wordt gebruik in aromatherapie. Een Japans wetenschappersteam was benieuwd naar de werking van linalool. Ze stelden daarom ratten bloot aan linaloon en kwamen erachter dat de activiteit van van honderden genen – die normaal gesproken overuren draaien in stressvolle situaties – verminderd werden. Ruik dus maar eens wat vaker aan verse basilicum.

Lepelplant

De lepelplant, in het Engels ook wel Peace Lily genoemd, is zowel prachtig als functioneel. De lepelplant kan effectief schimmelsporen uit de lucht verwijderen. Daarnaast neutraliseert de plant giftige gassen (denk aan koolmonoxide) uit de lucht. In principe is de lepelplant een organische luchtreiniger die je huis ook nog eens opfleurt.

Lees ook: Prikkelende planten: zó moet je een cactus verzorgen

Bron: Purewow | Beeld: Pixabay

Array