Netelroos: dit zijn de symptomen en zo behandel je het

Last van netelroos? Zo herken je het en kom je er weer vanaf

Netelroos of galbulten kunnen bij mensen op iedere leeftijd voorkomen. Gemiddeld kunnen één op de vijf mensen last krijgen van netelroos, zowel mannen als vrouwen. In de meest gevallen gaat de acute netelroos na korte tijd weer over, vaak binnen één tot zes weken. Bij chronische netelroos duurt het langer dan zes weken.

Netelroos is niet besmettelijk of erfelijk maar kan wel erg vervelend zijn.

Mogelijke oorzaken

Netelroos ontstaat door de stof histamine. Deze stof ligt opgeslagen in het lichaam en komt vrij wanneer het geprikkeld wordt. Bij acute netelroos zijn de oorzaken soms bepaalde voeding of medicatie. Bij de chronische variant zijn bij de meeste patiënten de precieze oorzaak niet te achterhalen. In sommige gevallen kan druk op de huid, zonlicht of een onderliggende infectie de oorzaak zijn. Stress kan de huidaandoening verergeren.

Rode plekken

In korte tijd kunnen er rode, geïrriteerde plekken op de huid ontstaan. Deze plekken veranderen soms is grotere vlekken die samenvloeien. Met name de jeuk is wat deze huidaandoening vervelend maakt. Een huisarts kan deze huidreactie vrij gemakkelijk constateren. Een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoeken zouden moeten uitwijzen waar de klachten vandaan komen en welke behandeling het beste aansluit op de patiënt.

Behandeling

Omdat een duidelijke oorzaak vaak lastig te achterhalen is, wordt er als behandeling in veel gevallen medicijnen voorgeschreven. Antihistaminica is de eerste stap om de huidziekte tegen te gaan. Deze medicijnen blokkeren de werking van de stof histamine. Wanneer dit onvoldoende aanslaat, kan de huisarts voorstellen om de dosering te verhogen of andere medicatie te proberen. Bij chronische netelroos is meestal een uitgebreidere behandeling nodig en worden patiënten doorverwezen naar een specialist.

Lees ook: Stress verminderen: deze 5 sporten gaan je helpen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: UMC Utrecht | Beeld: Wikipedia, BruceBlaus