Dit is waarom je nooit moet gaan hardlopen met je telefoon in je hand

Er kleeft een groot nadeel aan

De meeste mensen nemen tijdens een rondje hardlopen het liefst hun telefoon mee. Om muziek te luisteren, hun hartslag te meten, foto’s te maken van de prachtige omgeving of om te kunnen bellen in geval van nood. Doe jij dit ook? Heel begrijpelijk, maar misschien kun je hem in het vervolg toch maar beter thuis laten. Het blijkt namelijk helemaal niet verstandig om met een telefoon in je hand te rennen.

Het doet niet veel goeds voor je…

Telefoon

Waarom je je telefoon beter thuis kan laten tijdens een rondje hardlopen? Het vasthouden van een telefoon (of waterfles, handdoek, etc.) kan namelijk zorgen voor een blessure. Fitnessinstructeur Todd Liubinskas legt uit dat dit kan komen doordat je lichaam zich moet aanpassen aan het gewicht van het voorwerp dat je met je meedraagt. Nu denk je wellicht: ‘Huh? Een telefoon weegt toch bijna niets?’ Klopt, maar zelfs het kleinste gewicht kan problemen opleveren. Liubinskas: “Wanneer je rent, is het doel om een constante cadans te houden. Een gelijke verdeling van gewicht zorgt voor een soepelere loop. Als we iets in onze handen houden, veroorzaakt dat een effect van asymmetrie binnen de loopstijl die je jezelf hebt aangemeten.”

Blessures

Dit levert niet gelijk een probleem op wanneer je arm tijdens het wandelen een paar keer heen en weer gaat, maar tijdens het hardlopen beweeg je je arm vaak wel tot duizend keer op en neer. Hierdoor zullen bepaalde spieren gaan compenseren en daarmee vergroot de kans op verrekking. Hierbij gaat het vooral om je benen, schouders en heupen – meestal aan de tegenovergestelde kant van het lichaam waarmee je je telefoon vasthoudt.

Heupband

Ren je een korte afstand? Dan kan het niet direct kwaad, maar als je wat langere afstanden loopt, kun je het beste kiezen voor een heupband. Zo heb je minder last van het gewicht dat zorgt voor overcompensatie van bepaalde spieren. Een extra reden: wanneer je met je telefoon in je hand loopt, kan deze door je zweethanden of onregelmatige ondergrond uit je handen glippen en kapot vallen. Dat zou zonde zijn, toch? Niet meer doen, dus.

Lees ook: Wasmachine blijkt bron gevaarlijke bacteriën: ‘Baby’s en mensen met verminderde afweer lopen gevaar’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels