Wist jij dit? Zo wordt je oogkleur bepaald

oogkleur-bruine-ogen

De schoolboeken hadden niet altijd gelijk

Bruin, blauw, groen of zelfs paars: iedereen heeft een andere oogkleur. Vroeger werd altijd gedacht dat een paar genen hier een rol in spelen, maar de werkelijkheid ligt heel anders. Wat blijkt: zo’n 61 genen hebben invloed op wat voor oogkleur jij hebt. 

Bruine ogen

Het lijkt heel logisch dat een moeder met bruine ogen en een vader met bruine ogen ervoor zorgen dat het kind ook bruine ogen heeft. Op school hebben we geleerd dat bruin een dominante kleur is, en ook al heeft een moeder bruine ogen en een vader groene ogen, dan krijgt het kind alsnog bruine ogen. Tenminste, zo stond het in de boeken. Een onderzoek in 2011 toont alleen heel wat anders aan.

Onderzoek naar oogkleur

Manfred Kayser, hoofd Genetische Identificatie van het Erasmus MC in Rotterdam, deed samen met collega’s van het King’s College in Londen onderzoek naar de genetica in oogkleur. Hieruit blijkt dat niet slechts een paar genen invloed hebben op je oogkleur, maar 61 genen betrokken zijn bij de uiteindelijke kleur. Vijftig genen waren tot die tijd nog onbekend.

DNA

Hier kwamen de onderzoekers achter door de genen van 195.000 testpersonen te onderzoeken. “We wisten van al deze mensen of ze bruine, blauwe of een andere kleur ogen hadden. Computers doorzochten hun DNA op plekken die iets met oogkleur te maken hebben”, aldus Kayser. In het onderzoek werden er 61 genen gevonden die een rol spelen in de oogkleur. Een deel van de genen bepaalt ook de structuur en vorming van de iris.

Tachtig procent

Hierdoor is het dus mogelijk dat je een andere oogkleur hebt dan je ouders. Toch had je schoolboek het niet altijd fout, want bruin blijft de meest voorkomende oogkleur. Ongeveer tachtig procent van alle mensen op de wereld heeft deze kleur. Hoewel blauwe ogen ook veel lijken voor te komen, heeft ongeveer tien procent van de wereldbevolking deze oogkleur. Mensen met blauwe ogen maken doorgaans minder pigment aan dan mensen met bruine ogen. Ook zijn ze vaak van Europese afkomst. Daarnaast heb je ook nog oogkleuren die zelden voorkomen – denk aan amberkleurige, groene, grijze en rode ogen.

Lees ook: Dankzij deze tips wennen je ogen het snelst aan een nieuwe bril

Bron: Max Vandaag | Beeld: BrunoPress