Work it! Met deze 14 tips word jij productiever dan ooit

Werk, je gezin, het huishouden, hobby’s: zo zorg je dat jij al je taken afkrijgt

Het is niet altijd een leuk klusje om je dagelijkse taken af te krijgen. Soms lijkt het allemaal even te veel. Werk, het huishouden, de sportlessen van je kids, zelf sporten, noem het maar op. Met deze 14 tips zorg je ervoor dat jij je werk afkrijgt én dat je het leuk houdt voor jezelf. 

1. Ken je eigen ritme

“Ga vroeg uit bed om te sporten”, vliegt je waarschijnlijk geregeld om de oren. En toegegeven, dit kan heel effectief zijn. Toch is niet iedereen een ochtendmens. Sommigen krijgen juist in de avond het meeste gedaan. Daarom is het belangrijk dat jij je eigen ritme kent en je taken hierop afstemt. Kun jij je in de ochtend het beste concentreren? Dan kun je de belangrijkste zaken het beste vóór het middaguur doen.

2. Maak een planning

Het voelt misschien een beetje schools, maar een planning helpt je echt productiever te zijn. Natuurlijk hoef je niet alles tot op de minuut in te plannen, maar het is goed om een idee te hebben van wat je die dag wilt bereiken. Het beste is om dit de avond van tevoren al te doen. Schrijf dit op in je agenda of in een weekoverzicht. Het is handig om verschillende kleuren te gebruiken, om bijvoorbeeld huishoudelijke taken van werktaken te scheiden.

3. Deel je doelen

Heb jij bepaalde doelstellingen? Is er iets specifieks dat je wilt behalen op werk? Of wil je eindelijk de tuin aanpakken? Deel dit met anderen. Je hoeft het natuurlijk niet direct op Facebook en Instagram te schreeuwen, maar vertel het eens aan wat vrienden. Zo heb je je plannen en doelen de wereld in gesproken, en heb je waarschijnlijk eerder het gevoel dat je deze ook echt moet bereiken. Je kunt er nu namelijk naar gevraagd worden door je vrienden.

4. Stop met multitasken

Dat mannen niet kunnen multitasken, wisten we natuurlijk allang (grapje!). Ook vrouwen kunnen zich beter focussen op één ding tegelijk als ze écht iets klaar willen krijgen. Het lijkt dan misschien wel efficiënter als je verschillende dingen tegelijk doet, eigenlijk ben je er gewoon langer mee bezig. Ook loop je het risico dat het werk dát je doet, niet goed genoeg is. Dit komt doorat je met meerdere dingen tegelijk bezig bent, en dus afgeleid raakt. Niet meer multitasken dus.

5. Vermijd afleidingen

In het verlengde van het vorige punt: laat je niet afleiden. Moet je aan het werk? Zorg dan voor een opgeruimd bureau en laat de televisie niet aan staan. Ook een belangrijke: je mobiel. Je kent het vast wel. Je bent aan het werk en je ziet het scherm van je mobiel de hele tijd oplichten. “Oeh, een berichtje van die en die. Zou ze haar date al gehad hebben?” Nee. Niet nu. Als je je telefoon opzij legt (en met het scherm naar beneden!), zul je zien dat je minder snel geneigd bent hem te pakken. Zo zul je dus productiever werken.

6. Neem regelmatig pauze

Het is niet goed om uren achter elkaar door te werken. Je kunt je namelijk niet veel langer dan een half uurtje écht goed concentreren. Neem daarom genoeg pauzes tussendoor. Sta even kort op om wat drinken te pakken, ga eventjes naar buiten of ga even kletsen met collega’s. Je zult zien dat je dan weer met een frisse blik aan het werk gaat.

7. Zorg voor voldoende beweging

Als je in een kantoor of vanuit huis werkt, is de kans groot dat je niet voldoende beweegt. Je hebt het gevoel dat je aan je laptop vast moet zitten om voldoende werk gedaan te krijgen, maar dit is niet het geval. Je bent namelijk productiever als je meer beweegt. Door te bewegen maak je het stofje endorfine aan, wat ervoor zorgt dat je meer betrokken en alerter bent. Sta daarom geregeld op om wat te drinken te halen of om eventjes te babbelen. Gebruik je lunchpauze voor wat meer beweging. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of eventjes fietsen.

Lees nog meer tips voor een betere productiviteit op de volgende pagina.

Pagina 1/2