Met de hand afwassen of alles in de vaatwasser stoppen, wat is zuiniger?

vaatwasser

Laat jij de vaatwasser het werk voor je doen?

De vaatwasser: we kunnen bijna niet meer zonder. De meeste mensen hebben het apparaat in huis staan en maken er dankbaar gebruik van. Het scheelt enorm in tijd als we niet meer zelf onze pannen en borden hoeven te schrobben. Tegenwoordig worden vaatwassers ook steeds zuiniger gemaakt, maar zijn ze inmiddels al zuiniger dan je vaat met de hand doen?

Afwassen of de vaatwasser aanzetten?

De kosten

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat een gemiddeld vaatwasprogramma €0,22 per beurt kost, wat per jaar op zo’n €80 uitkomt. Hier zitten de aanschaf- en onderhoudskosten van de vaatwasser zelf nog niet bij in, natuurlijk. Dit is stukken duurder dan zelf de afwas doen!

Zuinig afwassen

De Consumentenbond laat weten dat er drie voorwaardes zitten aan met de hand afwassen. Zo moet je niet met warm water voorspoelen, je afwassen in een teiltje doen in plaats van de kraan door te laten stromen en niet teveel afwasmiddel gebruiken. Doe je het op deze manier, dan ben je sowieso zuiniger dan de zuinigste vaatwassers.

De vaatwasser zuinig gebruiken

Ben je niet overtuigd en laat je alsnog liever je vaatwasser het werk doen? Dan zijn er een aantal manieren om goedkoper uit te zijn:

  • Spoel niet voor, veel vaatwassers hebben dit niet meer nodig. Schraap de etensresten in de prullenbak en zet je vuile vaat zo in de machine.
  • Zet de vaatwasser alleen aan als deze vol is.
  • Maak gebruik van het ecoprogramma, zo bespaar je zo’n €20 per jaar.
  • Zet je vaatwasmachine ‘s avonds aan indien je nachtstroom hebt.

Lees ook: Handig: met deze truc creëer je veel meer ruimte in je vaatwasser!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Consumentenbond, Margriet| Beeld: Pexels