Eerste hulp bij basilicumplantjes uit de supermarkt

basilicumplantjes

Zo zorg je ervoor dat je basilicumplantje wél in leven blijft

Het lijkt bijna een utopie: je eigen basilicumplantje waar telkens nieuwe basilicumblaadjes aan groeien. Helaas blijkt dit in de realiteit tegen te vallen en lukt het veel mensen maar niet om zo’n kruidenplantje van de supermarkt in leven te houden. Gelukkig is het niet onmogelijk om basilicumplantjes een langer leven te geven. Wij zetten de beste tips op een rijtje. Lees je mee? 

Veel plantjes in weinig aarde

Is het je weleens opgevallen dat het bakje waarin de basilicumplant staat erg klein is en dat er vaak veel verschillende plantjes in één pot zijn geplaatst? Elk van die basilicumplantjes heeft natuurlijk veel water en voedingsstoffen nodig. Dit wordt echter lastig als er zoveel plantjes in zo’n klein beetje aarde staan. Op den duur krijgen ze dan ook niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben en gaan ze dood. Om dat te voorkomen, kun je regelmatig kleine beetjes water geven en de takjes die je gebruikt onderaan wegknippen. Op deze manier dunt het basilicumplantje vanzelf uit en blijft-ie langer in leven.

Meerdere potjes

Wat nog beter is voor de kruidenplant, is om de plantjes in verschillende potjes over te potten. Scheur als eerst de kluit voorzichtig in verschillende potjes. Zet deze vervolgens elk in een eigen pot met gaatjes in de bodem en doe hier voldoende potgrond bij in. Deze pot kun je vervolgens in een sierpot of op een schoteltje plaatsen. Op deze manier krijgen de basilicumplantjes voldoende ruimte en voedselrijke grond om verder uit te groeien. Let op: de plantjes moeten hier even aan wennen, dus begin niet gelijk als een gek met plukken.

Voldoende zon en water

Basilicumplantjes zijn gek op warmte en licht, dus een plekje in de zon is een must. Daarnaast is de kruidenplant ook erg dorstig, dus het is belangrijk dat je ‘m voldoende water (op kamertemperatuur) geeft. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten opgedroogd is. Goed om te weten is dat basilicumplantjes graag van onderaf drinken, dus doe wat water onderin de pot of op de schotel en laat de plant dit rustig opnemen. Heeft de plant genoeg ‘gedronken’? Giet het overtollige water dan weg of geef de keer erop iets minder.

Voeding

Naast genoeg water en zon is ook de potgrond belangrijk. Op de verpakking van de potgrond staat voor hoelang de grond voeding bevat, maar na die tijd is het natuurlijk ook belangrijk dat de basilicumplant voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te blijven groeien. Gebruik bijvoorbeeld voeding voor moestuinplanten of kruiden om het basilicum te voeden. Komen er bloemetjes op de plant? Dat staat natuurlijk hartstikke leuk, maar bevorderlijk voor de basilicumblaadjes is het niet. Knijp of knip de bloemetjes dan ook van het plantje af.

Lees ook: 9 kamerplanten waar je vrolijk van wordt

Bron: Kookfans, MaxVandaag | Beeld: Unsplash