Dit is hoeveel één wasbeurt met de droger kost

drogen-kleding

Wat is de prijs die je betaalt voor een lekker zachte handdoek?

De droger is voor veel mensen de ideale uitkomst: de was is snel droog (en lekker warm) en je kunt elk moment van de dag drogen; ook als het buiten koud en guur wordt. Maar is de droger ook in deze tijd van hoge energiekosten een goed alternatief? Of zijn er goedkopere oplossingen voor het drogen van je kleding?

De kosten

De droger is hartstikke makkelijk. Wanneer je nog snel even dat shirt wilt drogen voor je de deur uit moet of wanneer je net de laatste handdoek hebt gepakt, de droger biedt een oplossing. Alleen blijkt zo’n droogbeurt toch meer te kosten dan het geduldig uithangen van je natte wasgoed. Volgens het Nibud kost het gemiddeld €3,10 voor het uitvoeren van één droogbeurt. Het drogen van je kleding is daarmee behoorlijk wat duurder dan het wassen hiervan (voor een wasbeurt op 30 graden betaal je €1,00). Mocht je dus meerdere keren per week kiezen voor een elektrische droogbeurt, dan kunnen deze kosten oplopen tot ruim €300 per jaar. Om dit in perspectief te plaatsen: een douchebeurt van ongeveer 9 minuten kost je rond de €1,20. Dit betekent dat de droger wel degelijk een grote kostenpost vormt in je huishouden.

Het alternatief

Is het dan beter om de droger helemaal de deur uit te doen? Het helemaal weggooien van je droger is een behoorlijk drastische stap en misschien met het oog op duurzaamheid ook niet de beste oplossing. Plus: soms is het snel drogen van je was een luxe waar je liever geen afscheid van neemt. Maar hoe kun je dan besparen op de hoge kosten die de droger met zich mee brengt? Hier geeft RTL Nieuws een aantal tips voor.

Zo is het bijvoorbeeld beter om, wanneer je gebruik maakt van de droger, de droogtrommel helemaal vol te stoppen in plaats van alleen een paar losse kledingstukken te drogen. Daarnaast is het ook handig om in de gaten te houden wanneer de droger klaar is. Na het afronden van het programma gaat de droger namelijk in een ‘stand-by’-stand waarbij hij blijft draaien en dus energie blijft verbruiken. Een andere opmerkelijke tip is het toevoegen van één droge handdoek bij de natte was. Op die manier hoeft de droger minder hard te werken om de was droog te krijgen, omdat de droge handdoek ook een deel van het vocht opneemt.

Mocht je energie willen besparen, dan is de droger dus een goed apparaat om mee te starten. Maar helemaal afscheid nemen van die lekkere ‘hotel-zachte’ handdoeken, hoeft in dit geval gelukkig ook niet.

Lees ook: Zo verwijder je nare geurtjes uit kleding zonder het te wassen

Bron: Nibud, Libelle, RTL Nieuws  | Beeld: Unsplash, Annie Spratt