Goede vraag: hoe gevaarlijk zijn vonken uit het stopcontact?

vonken stopcontact

Kan het kwaad, of valt het wel mee?

Even de waterkoker inpluggen, en met een flinke tik zie je een hoop vonken vanuit je stopcontact. Uiteindelijk is er meestal niks aan het handje, maar toch schrikken we er elke keer weer van. Is dat eigenlijk nodig? Kunnen die vonken uit het stopcontact echt kwaad?

Vonken uit het stopcontact

Om te begrijpen waarom de vonk soms letterlijk overslaat in je stopcontact, is het handig te begrijpen hoe de techniek werkt. Een stopcontact zorgt dat er stroom via de kabel naar een apparaat kan stromen als je deze inplugt. Bij het inpluggen raken de metalen pinnen aan de stekker de contactpunten in een stopcontact. Dit zorgt ervoor dat er stroom geleid wordt. En zo kun jij dus je telefoon opladen, je waterkoker aanzetten, of je computer inschakelen. Als hierbij vonken vrijkomen, dan kun je dat het beste omschrijven als ‘ontlading’, legt hoogleraar Willem van Driel uit aan Max Vandaag. In een korte tijd komt er dan een relatief grote hoeveelheid opgeslagen energie vrij.

Ontstaan

Maar die vonken zie je niet altijd. Waar ontstaat dan die ontlading door? “Het ontstaat als er imperfecties zijn tussen de metalen. Bijvoorbeeld een vuiltje of roest in de stekker”, aldus Van Driel. Ook is de kans groter dat je vonken ziet bij geaarde stopcontacten dan niet-geaarde exemplaren. Gelukkig zien we steeds meer geaarde stopcontacten, en komen niet-geaarde stopcontacten steeds minder voor.

Gevaarlijk?

De grote vraag is natuurlijk: zijn die vonken uit het stopcontact nu gevaarlijk, of niet? Van Driel legt uit dat we ons geen zorgen hoeven te maken. De elektriciteit die hierbij vrijkomt gaat eerst door een dunne laag lucht. Daarna springt het pas over van het ene metaal (de contactpunten in het stopcontact), op het andere metaal (de pinnen aan een stekker). Als het vaak gebeurt bij dezelfde stekker, dan kan dit bijvoorbeeld wel tot slijtage op de stekker leiden. Daarom zijn regelmatige controles van je stekkers geen verkeerd idee. Zodra de slijtage te erg wordt, is het namelijk tijd voor vervanging. Maar een vonkje af en toe? Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Lees ook: 8 simpele manieren waarop je energie en stroom kunt besparen

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Markus Spiske