Om deze redenen kan je hond soms agressief reageren als er andere honden in de buurt zijn

Weten wat er precies gebeurt kan helpen om je hond rustig te houden

Hoe goed we onze trouwe viervoeters ook hebben opgevoed, soms worden ze echt weer even wild. Vooral in het bijzijn van andere honden kunnen ze soms opeens ‘doordraaien’ en zich al blaffend, rennend of gravend helemaal laten gaan. Niet altijd ideaal als je hond daarmee de hele buurt opschudt. Dit gaat er schuil achter het wilde gedrag.

Negatieve reacties

Er zijn tientallen redenen waarom een hond soms slecht reageert op een andere hond. Iedere hond is immers verschillend – zo spelen opvoeding, leeftijd, omgeving en gezondheid een belangrijke rol. Vooral honden die zijn gefokt als waakhond of herdershond kunnen soms opeens fel reageren. We hebben het dan over collies (Schotse herdershonden), Duitse herders, Australische veedrijvershonden, Dobermans, Rottweilers en Boxers. Sommige honden kunnen zonder duidelijke reden helemaal gek worden als ze een bepaalde andere hond tegenkomen. Is dit keer op keer het geval, dan is het een idee om je wandelroutes en/of uitlaattijdstippen aan te passen.

Aangeleerd gedrag

Een van de meest voorkomende redenen achter een felle reactie van je hond op een ander hond, is dat de viervoeter als pup niet voldoende contact heeft gehad met andere mensen en honden. Dit wordt socialisatie genoemd. Door een gebrek aan socialisatie leren puppy’s niet hoe ze moeten communiceren met andere honden. Ze snappen het bijvoorbeeld niet wanneer een andere hond meer ruimte nodig heeft of niet wil spelen. Later kunnen ze hierdoor agressief reageren op andere honden. Is dit misschien het geval bij jouw hond, dan is het de moeite waard om eens te kijken naar hondentraining. Daardoor zullen jij en je hond je meer op je gemak voelen tijdens het maken van een ommetje.

Eerder opgelopen trauma

Sommige honden reageren agressief door een trauma uit het verleden. Ze zijn bijvoorbeeld eens aangevallen door een andere hond, en blijven daarom altijd op hun hoede. Om dit zo goed als het kan te verhelpen, is het belangrijk dat je viervoeter weer een positieve band opbouwt met andere honden. Beloon je huisdier bijvoorbeeld met iets lekkers als hij rustig heeft gesnuffeld of gespeeld heeft met een andere hond.

Veel energie

Het wilde gedrag van je lobbes hoeft niet per se te komen door een slechte opvoeding of een trauma. Sommige honden hebben simpelweg enorm veel energie en kunnen hun enthousiasme moeilijk onderdrukken als ze een speelmaatje zien. Voor zulke honden is het ten eerste belangrijk dat ze genoeg beweging en uitdaging krijgen. Ga eens wat vaker met ze wandelen of spelen, zodat ze al die energie kwijt kunnen. Ook kun je jouw hond trainen om rustiger te zijn in de buurt van andere honden. Zien jullie in de verte een andere viervoeter aankomen, zeg dan ‘zit’ of ‘blijf’ en beloon je hond met een snoepje als hij aan je zijde blijft.

Voormalige straathonden

Heb je een hond in huis die ooit zijn leven zwervend op straat doorbracht? Dan kan het probleem zijn dat de hond zich te beperkt voelt door zijn halsband en lijn. Het dier is gewend om volledig vrij te bewegen, en de plotselinge bewegingsbeperking kan leiden tot agressie. Ze voelen zich namelijk kwetsbaar en zijn bang dat ze niet kunnen vluchten. Daarom willen ze liever aanvallen dan zelf het slachtoffer worden. Probeer in dit geval als baasje zo min mogelijk aan de lijn te trekken. Laat de hond liever jóu leiden dan andersom. Daardoor zal je huisdier merken dat aangelijnd zijn niet per se een beperking van vrijheid is.

Lees ook: Wat te doen als een hond (van een ander) je bijt?

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash