Kun je je wc-matje beter wegdoen?

wc-matje

Het matje blijkt veel bacteriën te bevatten

Wanneer je ’s nachts naar de wc gaat is het zachte matje onder je voeten vaak een welkome afwisseling met de koude badkamervloer. Nu blijkt dat dit stukje vloerkleed toch iets minder fijn is dan gedacht: het is een verzamelbron voor bacteriën uit de wc. 

Het ‘nies-effect’

Charles Gerba, een Amerikaanse microbioloog, heeft onderzocht dat er bij het doortrekken van je wc een zogenoemd ‘nies-effect’ optreedt. Dit betekent dat er een wolk van waterdruppeltjes uit je wc omhoogkomt. Het gaat om een onzichtbare verzameling van bacteriën die zich in je wc bevinden (zoals de bacteriën van urine en uitwerpselen), die met het doorspoelen opstijgt uit je wc en daarna neerdaalt in je badkamer. Deze wolk (en de bacteriën) komt dan terecht op de oppervlakken rond jouw wc en nestelen zich dus ook in het matje dat zich voor jouw wc bevindt. En die laatste is net iets moeilijker schoon te maken dan de vloer of de wc-bril.

Het matje wegdoen?

Het matje helemaal wegdoen hoeft volgens Quest nu ook niet direct. Hoewel het matje een verzamelpunt voor bacteriën is, zal het matje niet direct zorgen dat je ziek wordt. Dit komt omdat deze bacteriën niet zo snel direct in je mond terecht kunnen komen. Heel anders dan dingen die je direct aanraakt met je handen zoals deurklinken of handdoeken. Dus tenzij je het matje graag aanraakt met je handen, is het risico op ziek worden door het wc-matje behoorlijk klein. Wel is het goed om het matje regelmatig te wassen om het risico op ziek worden nog kleiner te maken. Eén keer per week zou in dit geval voldoende zijn. Ook kan het helpen om de wc-deksel dicht te houden wanneer je doorspoelt: op die manier zorg je dat de bacteriën van jouw wc-matje niet meer hun lekkere zachte huis kunnen maken.

Lees ook: Wc-rol voorlangs of achterlangs laten hangen? Zó zit het

Bron: Margriet, Quest | Beeld: Unsplash