Om deze reden houden katten niet van gesloten deuren

Wij zetten in vervolg altijd de deur open

Heb jij je kat al meerdere keren krabbend en mauwend voor een gesloten deur aangetroffen in huis? Dat is niet zo gek, want katten houden helemaal niet van dichte deuren. Waarom dat is, leggen we uit. 

Alle deuren open

Mensen zijn praktisch ingesteld en openen deuren alleen als ze in de betreffende ruimte iets te zoeken hebben. Bij katten is dat een heel ander verhaal. Van de deur naar buiten tot die naar de slaapkamer: een kat heeft het liefst dat ze allemaal open zijn. En wellicht heb je het al eens gemerkt: ze zullen je dat net zo lang duidelijk maken tot jij de deur opent. Volgens Dr. Lisa Rodasta, een Amerikaanse dierenarts en -gedragstherapeut, zijn daar verschillende redenen voor.

Territorium

Een kat is de hele dag bezig met het afbakenen van zijn of haar territorium. Kopjes geven is niet alleen een lief gebaar, het is voor katten ook een manier om te laten weten dat het hun terrein is. Net als krabben of met hun staart langs objecten strelen. Wanneer er deuren gesloten zijn in huis, kunnen ze zich die ruimte niet toe-eigenen en daar worden ze nerveus van.

Verlatingsangst

Net als mensen kunnen katten verlatingsangst hebben. Als jij in een andere ruimte bent dan je viervoeter en de deur is gesloten, dan zou je zomaar weg kunnen zijn. Je kat heeft hier geen zicht op, waardoor een angstgevoel voor verlating wordt aangewakkerd. Vooral bij bange of schrikkerige katten is het dus niet zo’n goed idee om deuren gesloten te houden.

Opgesloten gevoel

Tot slot: katten zitten niet graag opgesloten in één en dezelfde ruimte. Een kat houdt van opties en kiezen, zo ook tussen ruimtes. Meer dan genoeg redenen om, indien mogelijk, zoveel mogelijk deuren open te zetten als je een kat in huis hebt.

Lees ook: Feit of fabel: katers worden erger naarmate je ouder wordt

Bron: Libelle | Beeld: Pexels