In 4 stappen zelf kunstgras in de tuin leggen

zelf kunstgras leggen

Zo leg je gemakkelijk zelf kunstgras in de tuin en onderhoud je het

Het maaien en onderhouden van gras kan flink wat tijd en moeite in beslag nemen. Zeker als je een grotere tuin hebt. Dat kan makkelijker! Namelijk door zelf kunstgras te leggen in de tuin. Dit is een stuk simpeler met dit handige stappenplan en het scheelt je een hoop tijd en moeite in onderhoud van de tuin.

Stap 1: Zorg voor een goede ondergrond

Een goede basis is van belang om kunstgras zelf te leggen. De ondergrond dient daarom vrij te zijn van oude graspollen, onkruid of stenen. Zorg er vervolgens voor dat de oppervlakte waar het kunstgras komt te liggen minimaal 5 centimeter diep is.

Stap 2:  Ondergrond egaliseren

Als tweede stap in het belangrijk om een geëgaliseerde ondergrond te hebben. Dit doe je door het oppervlak te vullen met bestratingszand en bevochtig het zand licht. Gebruik een trilplaat (ook te huur bij o.a. Praxis) en tril het zand goed aan inclusief de hoeken. Breng een kantopsluiting aan (opsluitband of tegel) en houd het zandbed 1 à 2 centimeter onder de bovenzijde van de opsluitband of tegel. Gebruik tenslotte een houten lat om het oppervlak nauwkeurig te verdelen.

Stap 3: Onderdoek aanleggen

Een onderdoek is nodig om te voorkomen dat onkruid en wortels door het gazon kunnen groeien. Rol het stabiliserend onderdoek uit over de oppervlakte. Snijd het doek met een stanleymes in het juiste formaat zodat het precies in het oppervlak past. Laat het doek aansluiten op de randen om onkruidgroei te voorkomen. Heb je verschillende oppervlakten doek nodig, zorg dan voor een overlap van 5 à 10 centimeter tussen de stukken.

Stap 4: Plaats het kunstgras

Nu is het tijd om het kunstgras te plaatsen. Rol het gras uit met de kijkrichting in de vleug. Door de vezelrichting naar het gezichtsveld te plaatsen kijkt het prettiger tegen het gras in. Houd aan alle zijden voldoende overmaat en snijd met een stanleymes het kunstgras op maat. Let op: snijd altijd vanaf de onderzijde van het kunstgras, nooit aan de bovenzijde met het kunstgras. Om te voorkomen dat de vezels van het kunstgras niet beschadigen, houd altijd het stanleymes schuin bij het snijden. Snijd overlappende delen bij de opsluitbanden af en steek aan alle zijden van het kunstgras om de 100 centimeter een kunstgrashaak in het gras. Op deze manier kan de mat niet verschuiven. Borstel tenslotte het kunstgras op tegen de vezelrichting in met een bezem met harde borstelharen.

Oppervlakken breder dan 400 centimeter

Heb je te maken met een gazon dat breder is dan 400 centimeter? Dan vraagt dit voor een speciale inlegmethode. Wil je zelf kunstgras leggen op deze grotere oppervlakten? Dan vind je hier bij stap vijf de uitleg waarbij zelf kunstgras leggen een stuk makkelijker wordt!

Zo onderhoud je het kunstgras

Om de levensduur van het kunstgras te verlengen dien je het gras goed te onderhouden. Borstel het gras minimaal één keer per jaar met een harde bezem. Hiermee verwijder je losse bladeren en takken en blijven de grassprieten mooi rechtop staan. Vlekken zijn gemakkelijk met water en wat sop weg te spoelen. Het kunstgras hoeft niet besproeid te worden en zal niet verkleuren door zonlicht en droogte.

Lees ook: Schoffel in de aanslag: tuinieren is goed voor je mentale en geestelijke gezondheid

Bron: Buitengewoon kunstgras, Kunstgrasnet | Beeld: Rubber Shockpad under artificial grass, door Soft Surfaces Ltd onder de licentie CC BY 2.0

Array