7 tips om je gazon te onderhouden tijdens een hittegolf

Moet je het gazon wel of niet gaan sproeien met dit warme weer?

Nu het al dagen prachtig, zonnig en vooral erg warm weer is, zitten we het liefst uren in de tuin. Eindelijk kunnen we genieten van onze groene tuin, maar dan moet het gazon er natuurlijk wel stralend en gezond bij liggen. Heb je moeite om je groene gazon te onderhouden met deze hitte? Lees dan hier een aantal handige tips om je gazon zo goed mogelijk te onderhouden tijdens deze hittegolf.

RTL Nieuws sprak met gazon-expert Peter-Paul Klein Bussink van Intratuin.

Groeiproces

Om te beginnen denken veel mensen dat je met warm weer het gazon vaker moet sproeien dan in de koude winterperiode. Dit is volgens Peter-Paul niet waar, het gaat namelijk om het groeiproces van het gras. Door de kou in de winter staat het gehele groeiproces van het gazon stil en daarom is sproeien in de winter niet nodig. Maar ook boven een temperatuur van 25 graden staat het groeiproces stil. Daarom hoef je nu tijdens de hittegolf dus minder te sproeien dan wanneer het iets minder warm is. De beste periode om te sproeien is in het voorjaar, wanneer de temperatuur van de grond warm begint te worden. De plantjes beginnen dan te ontkiemen. De beste temperatuur voor planten om te groeien is tussen de 14 en 22 graden.

Vergrootglas

Wat wel klopt, is dat als de zon schijnt je het gazon niet moet gaan besproeien. De waterdruppels werken namelijk als een vergrootglas op het gras. Ondanks dat gras hard is en veel kan hebben, kan de zon wel schade bij andere planten en blaadjes veroorzaken zodra er water op wordt gesproeid.

Elke dag sproeien

Veel mensen denken dat het bij warm weer het beste is om elke dag het gras water te geven. Toch is dit niet het geval, want je kunt beter niet te vaak sproeien. Beter is om de sproeier niet dagelijks maar wél wat langer aan te laten staan als je deze aanzet (± 30 minuten). Het gras is hierna goed doorweekt en nu hoef je het gazon een paar dagen niet te sproeien.

Zachte straal

Het beste is om het gazon water te geven met een zachte straal. Dit komt omdat een zachte straal, zoals bijvoorbeeld een regendouche of sproeier, het meest in de buurt komt van de natuur. Het gras zal hier meer profijt van hebben.

Lees verder op de volgende pagina welke handige tips je nog meer kan toepassen op het gazon tijdens een hittegolf!

Pagina 1/2