Zorgverzekering of energie niet betaald? Dit gebeurt er dan

niet-betaald

Er worden dan veel stappen ondernomen

Het afgelopen jaar had maar liefst 42 procent van de Nederlanders één of meer betalingsproblemen. Onderzoek van budgetvoorlichter Nibud laat zien dat mensen het betalen van hun zorgverzekering vaak het eerste overslaan. Waarom kiezen ze specifiek daarvoor en wat gebeurt er als je zo’n rekening niet betaalt?

Zorgen voor je uit schuiven

Van iedereen die meedeed aan het onderzoek van Nibud, heeft 28 procent hun zorgverzekering een keer te laat betaald. Ook in soortgelijke onderzoeken uit 2015 en 2018 stond de zorgverzekering bovenaan de lijst. Waarom dat is, heeft Nibud niet nagevraagd. Ariane Kleijwegt van overheidsplatform Wijzer in Geldzaken heeft een vermoeden. “Mensen zijn meer gefocust op het hier en nu. Het is een verzekering voor de toekomst, dat is een zorg voor later.” Dat is volgens haar waarschijnlijk ook de reden dat mensen vaak hun hypotheek of energierekening laten liggen. “Mensen vertellen zichzelf: dat los ik later wel op. Door de huur nu niet te betalen, speel je direct een groot bedrag vrij om je andere rekeningen te vereffenen.”

Wat er allemaal gebeurt

Wat gebeurt er precies als je je zorgverzekering niet betaalt? Je zult eerste een aantal herinneringen krijgen van je zorgverzekeraar. Betaal je meerdere maanden geen premie, dan worden je aanvullende pakketten beëindigd. Daarnaast kan een zorgverzekeraar een betalingsregeling met je aangaan, om te voorkomen dat je nog meer betalingsachterstanden oploopt. Heb je al zes maanden niet betaald én is het niet gelukt om een betalingsregeling te treffen, dan word je door je zorgverzekeraar aangemeld bij CAK. Dat is een overheidsinstantie die de administratie op het gebied van zorg regelt.

Als je bent aangemeld bij het CAK, blijf je verzekerd. Je moet echter wel een hogere premie betalen, gemiddeld 152 euro per maand. “Uiteraard nemen we altijd contact op om uit te leggen wat er gebeurt en hoe je – door een betalingsregeling te treffen – weer naar een gewone premie terug kunt”, aldus Christiaan Taal van het CAK. Je moet je achterstand inlopen of een regeling met je zorgverzekeraar hebben getroffen. Tot die tijd houdt het CAK de premie in bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Is er geen inkomen waarop ze premie kunnen inhouden, dan krijg je een betaalverzoek van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Gas, water, licht en energie

Wat gas, water en licht betreft: daar kun je van worden afgesloten als je je rekeningen lange tijd niet betaalt. Het gebeurt echter niet zomaar. “Het bedrijf moet u eerst een betalingsherinnering sturen en proberen om u persoonlijk te benaderen. Betaalt u dan nog steeds niet, dan mag het bedrijf de levering van water stoppen”, is er te lezen op de site van de overheid. Als je water wordt afgesloten, kun je aanspraak maken op containers met water voor ten minste vier dagen. De regel daarbij is dat lid van je huishouden minstens drie liter drinkwater per dag moet hebben. Je kunt in de tussentijd contact opnemen met de schuldhulpverlening.

Voor energie is er momenteel een extra regeling. Tot april volgend jaar worden huishoudens niet afgesloten als ze hun energierekening niet betalen. Ze moeten dan wel contact houden met hun leverancier over een betalingsregeling. Is er zo’n regeling getroffen, heb je schuldhulpverlening aangevraagd of is er sprake van ernstige medische redenen, dan kun je überhaupt niet worden afgesloten.

Lees ook: Kamerleden stemmen tegen de verhoging van verkeersboetes

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Roman Wimmers