Kippenvel: Arts vertelt over ‘de laatste nacht’ van patiënt en haar vriend

arts
Kijkers zijn diep onder de indruk van het verhaal van deze arts

In de aflevering van 21 februari 2019 schuiven er twee artsen aan bij De Wereld Draait Door. Dit is naar aanleiding van het boek Die ene patiënt van Volkskrant-journalist Ellen de Visser. Zij bundelde verhalen van zorgverleners over een patiënt die ze voor altijd bij zal blijven. Neonatoloog Manon Benders en klinisch ethicus Erwin Kompanje vertellen over de patiënt die hen bijbleef.

Kijkers zijn erg enthousiast over dit item bij De Wereld Draait Door.

Die ene patiënt

Volkskrant-journalist Ellen de Visser schreef het boek Die ene patiënt, waarin artsen en zorgverleners vertellen over de patiënt die hen altijd is bijgebleven. In het boek staan heftige, mooie en ontroerende verhalen van hulpverleners. Twee artsen komen over hun verhaal vertellen, neonatoloog Manon Benders en klinisch ethicus Erwin Kompanje. Kijkers zijn vooral in het indruk van het verhaal van Kompanje, die vertelt over zijn patiënt Irma en haar vriend Frans.

Irma

Edwin Kompanje vertelt over Irma, een jonge vrouw die 25 jaar geleden binnen werd gebracht op de intensive care met een ernstige hersenvliesbloeding. Ze zou het niet overleven en haar naasten kregen te horen dat ze waarschijnlijk na die nacht niet meer zou leven. Een enorme schok voor haar naasten. Wat doe je als je geliefde nog maar één nacht te leven heeft? Als klinisch ethicus, was het aan Kompanje om met de naasten in gesprek te gaan. Zo raakte hij aan de praat met Irma’s vriend, Frans.

Frans

Kompanje legde de situatie aan Frans uit. Zo raakten ze aan de praat over hun werk en over afscheid nemen. Omdat Frans docent Engels was, gaf Kompanje hem de woorden van Shakespeare mee: “Parting is such sweet sorrow”. Kompanje legt Frans uit dat een afscheid bitter zoet is, omdat het afscheid zwaar is maar daardoor zijn de herinneringen zoeter en die moet je koesteren.

Samen slapen

Irma was ondertussen comateus. Door haar hersenvliesbloeding zou zij niet meer wakker worden. Ze werd kunstmatig in leven gehouden, maar de behandelende arts zou in de ochtend de behandeling staken. Haar vriend Frans wist dus dat hij letterlijk nog maar één nacht met haar had. Frans vroeg of hij naast haar op de grond mocht slapen, maar Kompanje had een beter idee. Hij regelde een bed en een deken voor hem, zodat hij nog één keer, de laatste keer ooit, naast zijn vriendin kon slapen. Het gesprek met Frans raakte Kompanje zo diep, dat Irma de enige patiënt is waarvan hij ooit op de uitvaart is geweest.

Kijkers reageren vol ontzag:

Bekijk het fragment hier:

Lees ook: Douwe Bob stuurt 17-jarige fan weg: ‘Hij heeft me vernederd’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: DWDD | Beeld: Videostill