12 dingen die we veel te vaak schoonmaken

Deze dingen mag je best een keertje overslaan tijdens het schoonmaken

Als het op schoonmaken aankomt, willen we het liefst zoveel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd. Daarom is dit dan ook héél goed nieuws: deze twaalf dingen hoef je helemaal niet zo vaak of zo grondig schoon te maken als je denkt. 

1. Kleding

Breng jij je vrije tijd veelvuldig door bij de wasmachine? Dan was jij je kleding waarschijnlijk te vaak. Tenzij je een baan hebt waarbij je kleren erg vies worden, kun je ze over het algemeen vaker dan één keer dragen. Hang je broeken, truien, overhemden en jasjes liever even buiten uit om ze te verluchten. Zo ruiken je kledingstukken weer lekker fris én gaan ze langer mee. Natuurlijk gelden hier enkele uitzonderingen: ondergoed, sokken en sportkleding moet je wel wassen na één keer dragen.

2. Afwas

Was jij je borden en kommen altijd goed af voordat je ze in de vaatwasser doet? Dat is zonde van je tijd. Daarnaast kan dit er ook nog eens voor zorgen dat je servies en bestek niet goed schoon wordt in de vaatwasser. Vaatwastabletten bevatten namelijk enzymen die zich hechten aan voedseldeeltjes. Op deze manier lost de viezigheid op en kan het weggespoeld worden door het water. Wanneer je de vieze vaat echter afspoelt, kan het afwasmiddel niet blijven plakken en wordt het gewoon verspild. Daarnaast verbruik je bij dit voorspoelen ook nog eens heel veel water. Per jaar kan dit maar liefst uitkomen op 6.000 liter! Laat daarom in het vervolg de vaatwasser gewoon zijn werk doen.

3. Plafondlampen

Neem jij al jouw lampen in je wekelijkse schoonmaakroutine mee? Bespaar jezelf dan wat tijd en moeite en sla de plafondlampen een weekje of twee over. Plafondlampen en plafondventilatoren hoef je namelijk slechts eens per maand schoon te maken. Tip: denk er wel aan dat je eerst deze lampen schoonmaakt voordat je de rest van de kamer schoonmaakt en stofzuigt, zodat je niet dubbel werk hoeft te doen.

4. Bedspreien

Was jij je bedsprei net zo vaak als je beddengoed? Dat is nergens voor nodig. Waar je je beddengoed het beste eens per week of uiterlijk eens per twee weken kunt wassen, kun je je bedsprei best wat langer laten liggen. Volgens The Spruce zou je je bedsprei één keer in het seizoen in de was moeten gooien. Was ‘m echter wat vaker als je huisdieren hebt die ook graag tijd doorbrengen op je bed.

5. Winterjassen

Over het algemeen hoef je winterjassen niet veel vaker dan één keer te wassen tijdens de winter. Je draagt er immers veel laagjes onder, waardoor je jas niet in direct contact met je huid is. Komt er echter wel een vlek in je jas? Dan is het het beste om die vlek zo snel mogelijk te behandelen. Daarnaast is het belangrijk dat je je winterjas altijd netjes ophangt en dat je een goede kledingborstel gebruikt om stof en pluisjes te verwijderen. Zo hoef je niet om de haverklap een bezoekje aan de stomerij te brengen en bespaar je heel veel moeite én kosten.

6. Gordijnen

Het ruikt altijd zo heerlijk: pas gewassen gordijnen in de kamer. Toch is het niet nodig om gordijnen elke week of zelfs elke maand te wassen. Volgens The Spruce is eens in het jaar meer dan voldoende. Wil je je gordijnen toch wat vaker een opfrisbeurt geven? Hang ze dan even buiten of doe ze in de droger op de ‘opfrissen met koude lucht’-stand. Let erop dat je geen hitte gebruikt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat sommige stoffen krimpen.

7. Meubelhoezen

Meubelhoezen zijn uitermate geschikt om je meubels een nieuwe uitstraling te geven. Met een hoes tover je je oude stoel of bank in een mum van tijd om tot een gloednieuw exemplaar. Tenzij je honden om de haverklap met hun vieze poten op de bank springen, is het niet nodig om de meubelhoes elke week in de wasmachine te gooien. Eén keer per seizoen een grondige wasbeurt is meer dan voldoende. Komt er toch een (kleine) vlek in? Probeer deze dan eerst met de hand eruit te krijgen.

8. Tapijten en gestoffeerde meubels

Geef jij je tapijt en gestoffeerde meubels regelmatig een grondige schoonmaakbeurt? Dan zou je maar zo eens meer kwaad dan goed kunnen doen. Volgens The Spruce kan het gebruiken van te veel shampoo of reinigingsmiddel en te veel natmaken ernstige schade veroorzaken. Als het tapijt of het gestoffeerde meubel te nat wordt, verzwakt de stof en loop je risico op schimmel en meeldauw. Daarom kun je je tapijt en gestoffeerde meubels beter eens per jaar professioneel laten reinigen. Natuurlijk is dit geen excuus om minder vaak de stofzuiger erbij te pakken. Regelmatig stofzuigen zorgt er namelijk voor dat vuil en stof niet in de vezels terechtkomen.

9. Badspeeltjes

Met jonge kinderen in huis zijn badspeeltjes een must. Maak jij het badspeelgoed altijd grondig schoon voor de volgende badsessie van jouw (klein)kind? Dat is niet nodig. Als je de badspeeltjes goed afspoelt met schoon water en ze in een netzakje laat drogen, is grondig schoonmaken maar één keer per maand nodig. Meng hiervoor een half kopje witte gedistilleerde azijn in een liter warm water. Doe het speelgoed in de emmer en laat dit ongeveer 15 minuten weken. Gebruik vervolgens een schone spons of doek om het badspeeltje af te vegen en overtollig water eruit te persen. Laat het speelgoed aan de lucht drogen.

10. Oven

Goed nieuws: je hoeft je oven écht niet wekelijks grondig te reinigen. Als je gemorste restjes eten of vloeistoffen meteen schoonmaakt, hoef je je oven slechts twee of drie keer per jaar goed schoon te maken.

11. Hoofdkussens

Waar we onze lakens en kussenslopen het liefst eens per week wassen, kunnen we de hoofdkussens gerust wat langer laten liggen. Volgens The Spruce hoeven hoofdkussens namelijk maar om de drie tot zes maanden te worden gewassen. Vaker wassen doet meer kwaad dan goed, hierdoor slijten ze snel. Is het tijd voor een wasbeurt? Dan kan je dat in de meeste gevallen gewoon thuis doen. Zorg er echter wel voor dat de kussens goed kunnen drogen voordat je naar bed gaat. Was ze bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of voordat je een weekendje weg gaat.

12. Voorraadkast

Staat jouw bijkeuken vol pasta, rijst, koekjes en andere etenswaren? Dan voel je vast de drang – net als bij je koelkast – om je voorraadkast elke week goed schoon te maken. Dit is echter nergens voor nodig. Een paar keer per jaar een grondige schoonmaakbeurt – waarbij je de planken leegt en goed reinigt – is meer dan voldoende. Let hierbij ook goed op de houdbaarheidsdatum van de producten. Gooi weg wat over de datum is voordat je alles terug in de voorraadkast zet.

Lees ook: Deze 3 dingen moet je nooit met een microvezeldoekje schoonmaken

Bron: The Spruce | Beeld: Pexels