Dé tips om je wasgoed in de winter te drogen

wasgoed

Briljante tips die je niet wil missen aankomend winter

’s Zomers hang je je wasgoed buiten en binnen een mum van tijd is het droog (en ruikt het heerlijk). In de winter gaat het helaas niet zo snel. Gelukkige zijn er verschillende handige tips waarmee je toch relatief snel een droge was hebt in de winter. Wij hebben die tips voor je op een rij gezet.

Drogerballen

De droger is natuurlijk het meest ingezette middel in de winter om het wasgoed droog te krijgen. Wist je dat je de tijd in de droger kunt verkorten door drogerballen te gebruiken? Naast de korte droogtijd hebben ze ook nog andere voordelen, namelijk het verzachten van de was en het verminderen van kreukels. Ook wordt je kleding dan niet meer statisch, hebben die ballen een antibacteriële werking en zorgen ze ervoor dat de haren van je huisdier zich niet aan je kleding vasthechten. De drogerballen gaan gemiddeld duizend droogbeurten mee en het gebruik is heel simpel: doe je natte was in de droger en gooi er 3 drogerballen bij in. That’s it!

Een andere tip om de droogtijd in je droger te verkorten, is je wasgoed nogmaals in de wasmachine te laten centrifugeren. Kleine moeite, maar zo wordt er nog meer water uit je wasgoed gehaald voordat je het in de droger stopt. Gooi je er daarna nog drogerballen bij in, dan zal de droogtijd extra ingekort worden.

Ophangen in huis

De belangrijkste tip bij het drogen van wasgoed in huis: hang je was niet te dicht op elkaar. Een groter wasrek geeft daarbij een korte droogtijd, mits je de kleding de ruimte geeft natuurlijk. Probeer de ruimte van je wasrek ook optimaal te benutten door bijvoorbeeld een droogcarrousel te gebruiken voor de kleinere items zoals sokken, ondergoed etc. Zet je wasrek daarbij op een plek met een goede luchtcirculatie, bijvoorbeeld op de logeerkamer of zolder. Zo kun je zonder dat je zelf het te koud krijgt een raampje open zetten. Duurt het drogen op een wasrek in de winter je te lang? Dan kun je als alternatief voor een droger ook nog denken aan een elektrisch droogrek. Een elektrisch droogrek verwarmt 15 tot 20 graden hoger dan de omgevingstemperatuur. Ideaal om de was energiezuinig te drogen.

Bij veel vocht in huis zal je wasgoed een stuk minder snel drogen. Een goede luchtontvochtiger biedt hierbij uitkomst. Sommige luchtontvochtigers zijn zo geavanceerd dat ze een functie hebben voor het drogen van kleding door het overtollige vocht uit de lucht te verwijderen. Door de wasdroogfunctie zal de droogtijd van je wasgoed ook korter worden. Plus: minder vocht in huis is ook fijner voor het huishouden!

Buiten

Je denkt er minder snel aan, maar je wasgoed buiten drogen blijft nog altijd een goede optie in de winter. Het duurt alleen iets langer. Op een zonnige dag kun je je was buiten droog krijgen door het al vroeg in de ochtend buiten te hangen. Aan het einde van de dag kun je je wasgoed droog naar binnen halen. Schud je wasgoed hierbij goed uit als je het in de ochtend ophangt. Uitwringen is ook een optie, maar gebruik deze techniek niet bij fijn textiel. Hangt er veel vocht in de lucht, dan zal je wasgoed helaas niet drogen. De condities moeten daarvoor dus wel optimaal zijn in de winter. Een ander scenario waarbij je je wasgoed buiten kan drogen in de winter, is vriesdrogen. Hierbij moet het zowel ’s nachts als overdag vriezen. Het grote voordeel aan vriesdrogen is dat je wasgoed super zacht en kreukvrij wordt. Ook hierbij duurt het wel de hele dag om je wasgoed droog te krijgen. Met de huidige energietarieven is het echter zeker een optie om te overwegen!

Lees ook: Papieren zakdoekje meegewassen? Zó krijg je die pluisjes uit je wasgoed!

Bon: Suus maakt schoon | Beeld: Pixabay