Dit kun je allemaal met schoonmaakazijn doen

Schoonmaakazijn: wat een wondermiddel

Sommige mensen zweren erbij, terwijl anderen er nooit gebruik van maken. Schoonmaakazijn is een handig – en lekker goedkoop – middel waar je heel veel kanten mee op kan. Van het verwijderen van kalk in de badkamer tot het schoonmaken van je zweterige sportkleding. Een flinke fles schoonmaakazijn scoor je bij de supermarkt voor nog geen 0,50 eurocent en gaat je bij heel veel huishoudelijke klusjes uit de brand helpen. Wij leggen je uit wat je met schoonmaakazijn kunt doen. 

Oven en magnetron

Deze twee huishoudelijke apparaten zijn bronnen voor bacteriën en schimmels. Hoe je dit schoonmaakt? Plaats een schaaltje schoonmaakazijn in de oven of magnetron en zet het apparaat op de hoogste stand. De stoom weekt het vuil vervolgens eenvoudig los. Schoonmaakazijn lost vetten op, dus ook je pan met aangekoekte etensresten krijg je met dit middeltje in een mum van tijd weer blinkend schoon.

Koffiezetapparaat en waterkoker

Kalkaanslag in een koffiezetapparaat of waterkoker verwijder je eenvoudig met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut schoonmaakazijn in het apparaat en zet ‘m vervolgens aan. Doe vervolgens hetzelfde, maar dan met water, zodat de boel weer goed schoonspoelt. Check van tevoren wel of je apparaat tegen schoonmaakazijn kan én gebruik schoonmaakazijn zonder parfum.

Badkamertegels

Het schoonmaken van de tegels in de badkamer is een vervelend klusje en wordt gauw overgeslagen. Toch is het nodig om regelmatig kalkaanslag te verwijderen. Daar hebben we ‘m weer: schoonmaakazijn lost kalk op, dus gaat je ook bij dit klusje een handje helpen. Spuit de tegels eerst in met azijn en laat het intrekken. Spoel de tegels vervolgens goed af met een spons en warm water.

Zweetvlekken in kleding

Heb je kledingstukken met een gele zweetvlek onder de oksels? Vul een emmer met heet water en een flinke scheut schoonmaakazijn. Laat het kledingstuk een aantal uren weken, spoel het vervolgens uit met water en was het in de wasmachine. Probleem opgelost!

Vieze geurtjes

Met de familie ge-gourmet? Dat kan behoorlijk stinken. Breng in een pan wat azijn met water aan de kook, zet de afzuigkap aan en na een uur is de vieze lucht gegarandeerd verdwenen.

Tuinmeubelen

Niet alleen in huis, maar ook buiten kan je schoonmaakazijn voor allerlei klussen gebruiken. Denk aan het schoonmaken van de tuinmeubelen en de ramen. Dit doe je door heet water met een scheut schoonmaakazijn te mengen. Begin met poetsen en voilà: de boel is weer lekker schoon!

Lees ook: Dit zijn de grootste irritaties in het huishouden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet  | Beeld: Unsplash