Belangenvereniging: ‘Alleenstaande ouders vergeten door overheid’

‘Vrijwel niemand komt op voor de belangen van singles en alleenstaande ouders’

Singles en alleenstaande ouders krijgen een hoop voor hun kiezen. Eva Yoo Ri Brussaard, oprichtster van belangenvereniging Single Super Mom, doet bij Grazia haar verhaal over hoe zij zich inzet om te zorgen dat ook alleenstaanden comfortabel kunnen leven.

Alleenstaande ouders

Eva Yoo Ri Brussaard is de belangenvereniging Single Super Mom gestart om een duidelijk signaal af te geven: het moet anders. “Iedere doelgroep heeft een belangenvereniging”, vertelt ze aan Grazia. “Van bejaarden en dieren tot studenten. Maar vrijwel niemand komt op voor de belangen van singles en alleenstaande ouders.” Zelf is Brussaard alleenstaand sinds de geboorte van haar zoon in 2003. En hoewel ze aangeeft dat dat niet was hoe ze het voor zich had gezien, laat ze weten dat ze het nu echt niet meer anders zou doen. En het maakt ook niet uit of die keuze om single te blijven bewust is of niet, vertelt ze. “Het gaat erom dat onze belangen beter vertegenwoordigd worden.”

Naar Rutte gestapt

Als voorbeeld noemt Brussaard de strenge lockdownregels die in het begin van de pandemie golden. “Vanuit het ministerie van Volksgezondheid werd gezegd dat mensen alleen boodschappen moesten doen. Prima, maar wat doe je dan met je kind?” vraagt Brussaard zich af. En hoewel ze begrip heeft voor de regels, vertelt Brussaard dat ze direct actie heeft ondernomen: “Ik ben als directeur van Single Super Mom naar de minister-president gestapt om dat probleem aan te pakken. Maar het zou niet nodig moeten zijn dat het ministerie hierop wordt gewezen.”

Onnodig moeilijk

Waar Brussaard uiteindelijk op hoopt, is structurele verandering. “Het wordt ons onnodig moeilijk gemaakt”, vertelt ze. Zo legt ze uit dat veel alleenstaande moeders thuiszitten met een uitkering, ondanks dat ze graag aan het werk zouden willen. “Ze stappen in een re-integratietraject, maar over kinderopvang is niet nagedacht”, vertelt Brussaard. “Als de kinderopvang beter geregeld zou zijn, kunnen die moeders aan het werk en hun gezin structureel uit de armoede werken.” Ze hoopt dat uiteindelijk zowel overheid als maatschappij anders gaan denken.

Dit artikel is gebaseerd op een interview met Eva Yoo Ri Brussaard in Grazia nr. 13 2021. Deze ligt vanaf woensdag 15 september in de winkels.

Lees ook: Gemeenten willen binnenkort voorkomen dat woningbeleggers nog meer huizen kopen

Bron: Grazia nr. 13 2021, Agnes Hofman | Beeld: Unsplash, Brian Gordillo