Gasverbruik in Nederland op laagste niveau in 50 jaar

gasverbruik

Volgens het CBS komt het door het warmere weer en de hogere gasprijzen

Zowel bedrijven als huishoudens hebben vorig jaar een stuk minder aardgas verstookt. Dit resulteerde daarom ook in het laagste gasverbruik in vijftig jaar. Daarbij signaleren twee van de drie grote energieleveranciers wel steeds meer betalingsproblemen bij hun klanten.

Laag verbruik

Recent is er naar voren gekomen dat er in heel Nederland afgelopen jaar een kwart minder aardgas is verbruikt dan het jaar daarvoor. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in totaal 31,2 miljoen kubieke meter gas is verstookt, wat de laagste hoeveelheid in vijftig jaar is.

Met name de grote industriële bedrijven en huishoudens verbruikten fors minder gas. Als er wordt gekeken naar de bedrijven is de daling het sterkst te zien in de aardolie- en chemie-industrie. Ook elektriciteitscentrales verstookten afgelopen jaar een stuk minder aardgas: om precies te zijn twaalf procent minder. Ook viel op dat bedrijven in de glastuinbouw steeds vaker overstapten op gasmotoren met minder verbruik.

Huishoudens

Als er wordt gekeken naar het lage verbruik binnen huishoudens, is er een tweedeling te zien. Zo komt een goed deel van de daling (10 procent) volgens het CBS door het warmere weer en verbruiken huishoudens een stuk minder (15 procent) door de fors hogere gasprijzen in 2022. Redenen voor het lage verbruik kunnen zijn: de verwarming lager te zetten, minder lang douchen of betere huisisolatie.

Betalingsachterstanden

Dat er energie is bespaard, is natuurlijk positief, dat snappen we allemaal. Maar vaak is het besparen van energie ook uit nood, en laat dat nou net de mindere kant zijn van energiebesparing. Veel mensen met een lager inkomen of slecht geïsoleerde (huur)huizen zijn hier met name de dupe van. “Hun besparing is niet in alle gevallen vrijwillig, omdat mensen puur moeten bezuinigen, omdat ze anders hun energierekening niet kunnen betalen”, laat woordvoerder Edwin van de Haar van Eneco weten.

Voor deze gezinnen is er een zogeheten subsidieregeling die afgelopen week openging voor mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening. Toch zien de grotere energieleveranciers dat meer klanten in 2022 vroegen om een betalingsregeling. Zo zag Vattenfall dat er twintig tot dertig procent meer betaalachterstanden waren. Ook Eneco kwam tot de ontdekking dat tien procent van de klanten een betalingsachterstand hadden. “Daar zitten ook klanten bij die na een herinnering direct betalen”, aldus Van de Haar. “Al met al heeft enkele procenten van onze klanten een betalingsprobleem.”

Lees ook: 12 procent extra loon voor medewerkers kinderopvang

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock