Bewezen: na vaccinatie kun je coronavirus niet meer overdragen 

vaccinatie

Je beschermt niet langer alleen jezelf, maar ook je omgeving 

Er zijn ondertussen ruim 2,5 miljoen mensen gevaccineerd in ons land. Zij zijn beschermd tegen het coronavirus, maar of gevaccineerden het virus nog kunnen overbrengen was lange tijd onbekend. Gelukkig is er nu duidelijkheid: uit onderzoek blijkt dat je na een vaccinatie het virus niet meer kunt overbrengen. 

Dalende besmettingskans 

Mensen die het coronavaccin hebben gehad, dragen het virus niet meer bij zich, dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse RIVM. Dit betekent dat gevaccineerden hun omgeving niet kunnen besmetten met het coronavirus. De besmettingskans daalde na de eerste prik binnen twee weken al met tachtig procent. Na de tweede prik ging dat zelfs naar negentig procent. 

Nieuw onderzoek 

Lange tijd was het onduidelijk of je anderen nog kon besmetten na je vaccinatie. Hoewel artsen en wetenschappers al langer vermoeden dat dit niet het geval zou zijn, was het nog niet bewezen. “Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden”, schrijft het RIVM hierover op hun website. Het Centers of Disease Control and Prevention (CDC) heeft daarom onderzoek gedaan naar de besmettelijkheid. Geen van de deelnemers aan de test, die nu drie maanden bezig is, is in de afgelopen maanden positief getest op het coronavirus. Zij droegen het virus ook niet bij zich. 

In de ‘echte wereld’

Het onderzoek is gedaan met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Er deden bijna vierduizend mensen mee, die allemaal één of twee prikken hebben gehad met zo’n vaccin. Daarnaast deden zij wekelijks een PCR-test om te kijken of ze besmet waren. “Het onderzoek suggereert dat gevaccineerde personen het virus niet bij zich dragen en ook niet ziek worden”, aldus Rochelle Walensky, topvrouw van het CDC. “En dat zien we niet alleen in klinische onderzoeken, maar ook in ‘echte wereld’ omstandigheden.” 

Altruïstisch motief

“De algemene redenatie rond inenting was tot nu toe: je laat je vaccineren om zélf beschermd te zijn, eigenlijk een egoïstisch motief. Deze studie laat zien dat je anderen eveneens beschermt, er is ook een altruïstisch motief”, zegt Ger Rijkers tegen het AD. De immunoloog die verbonden is aan het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg is enthousiast over de studie. 

Lees ook: Kun je na een oproep wachten met het maken van een vaccinatieafspraak?

Bron: AD, Linda | Beeld: Pexels, Artem Podreze