Alles wat je moet weten over een hoge bloeddruk

hoge bloeddruk

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van een te hoge bloeddruk?

Het is bij hart- en vaatziekten, nierproblemen en stress vaak één van de eerste dingen die je huisarts controleert: je bloeddruk. Maar liefst 25 procent van de Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. In de meeste gevallen is een kleine aanpassing in de levensstijl al voldoende om de bloeddruk weer omlaag te krijgen. In andere gevallen zijn soms medicijnen nodig. Maar wat doet de bloeddruk nu eigenlijk precies? En hoe gevaarlijk is het wanneer deze te hoog is? Wij vertellen je alles wat je erover moet weten.

Een hoge bloeddruk kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Boven- en onderdruk

Je hart pompt je bloed met kracht de slagaders in. Hierdoor ontstaat er druk op de bloedvaten: je bloeddruk. Een huisarts meet altijd de boven- en de onderdruk. Het eerste getal geeft de bovendruk aan, de druk die ontstaat als het hart maximaal samentrekt om bloed door je lichaam te pompen. Het tweede getal geeft de onderdruk aan. Dit is de druk die ontstaat wanneer je hart ontspant.

Hoge bloeddruk

”Gemiddeld is je bloeddruk zo rond de 120/60, maar deze kan bijvoorbeeld stijgen bij het sporten of als je gespannen bent”, legt huisarts Edwin de Vaal uit aan NU.nl. ”Wanneer iemand een bovendruk heeft van boven de 140, spreken we van een te hoge bloeddruk. Wanneer dit lange tijd zo blijft, slijten je bloedvaten, waardoor er aanslag in ontstaat. Dat zorgt niet direct voor klachten, maar brengt wel een groot risico met zich mee op lange termijn.” In de meeste gevallen komt iemand er per toeval achter dat zijn of haar bloeddruk te hoog is, als diegene voor iets anders naar de huisarts gaat. Wanneer op zo’n moment blijkt dat de bovendruk te hoog is, wordt de bloeddruk enkele weken later opnieuw gemeten. Het kan namelijk zijn dat de meting een verkeerde momentopname is. Iemand kan ook toevallig net boos, geschrokken of gestresst zijn.

Levensstijl

Er zijn verschillende leefstijlfactoren die invloed uitoefenen op de bloeddruk. Roken, aanhoudende stress of het eten van veel zout kunnen de bloeddruk verhogen. ”Als de bloeddruk een paar keer te hoog is, adviseer ik een patiënt altijd om eerst eens te kijken naar zijn of haar manier van leven,” vertelt De Vaal. “Probeer gezond te eten, af te vallen en genoeg te bewegen. Let er ook op dat je niet te veel drop eet of zoethoutthee drinkt, want daar zit een stofje in dat direct een hogere druk geeft.” Wanneer de aanpassingen in levensstijl geen effect hebben, kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Gezondheidsrisico’s lange termijn

Hoe langer je last hebt van een hoge bloeddruk, hoe nauwer je bloedvaten worden. Daardoor moet het hart steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan. Ook nierschade, aneurysma’s (verwijde slagader) en TIA’s kunnen het gevolg zijn van een hoge bloeddruk. Volgens de Hartstichting neemt vanaf je veertigste het risico op een hoge bloeddruk toe. “Mijn advies aan mensen boven de vijftig is om zélf het initiatief te nemen. Maak een afspraak met de doktersassistente om de bloeddruk een keer te meten, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan,” voegt De Vaal eraan toe.

Lees ook: Aan deze signalen herken je een stil hartinfarct

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl, Margriet | Beeld: Pexels