Borderline: dit zijn de kenmerken en hoe je ermee om kan gaan

Behandeling van borderline

Indien borderline is gediagnostiseerd door een specialist, is het belangrijk om evenwicht en stabiliteit in de emoties te creëeren voor een patiënt. Medicatie als kalmerende middelen, antipsychotica of antidepressiva kunnen daarbij als hulpmiddel dienen. Bij elke persoon werkt borderline op een andere manier en daarom zal een specialist de juiste behandeling en therapie kunnen aanmeten.

Omgang met borderline

Heb je iemand in je omgeving die kampt met borderline? Dan kan het voor een buitenstaander soms erg lastig zijn om hier de juiste omgang mee te vinden. Deze mensen voelen zich vaak niet gewaardeerd door de ander en weten niet goed hoe ze met de stemmingswisselingen van een borderliner om kunnen gaan. Er is helaas geen handleiding die je alles duidelijk kan maken. Verdiep je in de kenmerken van de persoonlijkheidsstoornis en vraag zelf ook hulp van een specialist. Op deze manier kan je de patronen leren herkennen en er op een passende manier mee omgaan.

Aangeven van grenzen

Door zoveel mogelijk stabiliteit en veiligheid te creëren voor de ander, kan je iemand al ver op weg helpen. Wees daarbij wel duidelijk in het aangeven van je grenzen. Zo laat psychiater Erwin van Meekeren aan Psychologie Magazine weten: “Doe dat wel liefdevol, want vaak hebben deze mensen al een negatief zelfbeeld.” Communiceer zo helder en concreet mogelijk om emotionele crisis te voorkomen.

Pagina 2/2

Lees ook: Aan deze 10 signalen herken je een beginnende burn-out

Bron: Nederlandse Vereniging voor PsychiatrieBorderline StichtingPsychologie Magazine Margriet | Beeld: Unsplash