Rommelende of borrelende buik? Dit betekent het

borrelende buik
Dit zegt een knorrende, rommelende of borrelende buik

Zit je na het eten lekker onderuitgezakt op de bank, hoor je ineens allemaal verontrustende geluiden uit je buik komen. Geknor, gerommel of geborrel. Wat is dit eigenlijk? Er zijn veel oorzaken die eraan ten grondslag kunnen liggen. Het is daarom belangrijk om te leren herkennen wat voor geluid je buik maakt, waar het vandaan komt en wat de reden is. Daarom leggen we in dit artikel uit wat het betekent als je een borrelende buik hebt.

Je buik kan soms enorm veel lawaai maken.

1. Gassen

De meestvoorkomende en voor de hand liggende oorzaak van een borrelende buik is de verplaatsing van darm- en/of maaggassen. Je spijsverteringsysteem, dus je maag en darmen, krimpen en zetten uit. Hierdoor komen de gassen die erin zitten in de knel, waardoor ze geluid gaan maken. Dat is het geborrel dat je hoort. De darminhoud, waaronder gas, wordt voortbewogen door de dunne darm en door die beweging kun je borrelende of rommelende geluiden horen. Eigenlijk is het een soort windje, maar dan ín je buik.

2. Onrustige buik

Een gezonde, normale spijsvertering hoort geen geluiden te maken. Zit jij iedere avond met een rommelende buik op de bank? Dan kan het heel goed zijn dat je iets weet waar je darmen niet goed tegen kunnen of misschien heb je spijsvertering-problemen. Bekijk je dieet goed en schrap eventueel de boosdoener uit je maaltijden. Het kan ook een teken van een voedselallergie of gluten- of lactoseintolerantie zijn. Heb je anders nooit een borrelende buik maar nu wel? Wellicht heb je iets verkeerds gegeten of heb je diarree of buikgriep.

3. Knorrende maag

Heb je vandaag wel genoeg gegeten en gedronken? Een knorrende maag kan namelijk ook heel goed honger betekenen. Als je op een vast ritme eet, begint je maag zich alvast voor te bereiden op het eten door maagsappen aan te maken en spieren aan te spannen. Ook het naar binnen schrokken van je eten kan voor een knorrende maag zorgen. Door het eten niet goed te kauwen komt er veel lucht in je maag waardoor hij kan gaan knorren.

4. Tekort aan vezels

Als je een tekort aan voedingsvezels hebt, krijg je last van een borrelende buik. Dit kan zijn omdat je een te eenzijdig voedingspatroon hebt en daardoor te weinig vezels binnenkrijgt. Ook een teveel aan vet, een teveel aan eiwitten of een teveel aan koolhydraten (suiker).

Lees meer oorzaken en hoe je een borrelende buik oplost op pagina twee.

Pagina 1/2