Dit is de gouden regel om een stralend groen gazon te houden

gouden regel groen gras gazon

Met deze tip blijft je gazon het hele jaar door stralend groen

Heb je een stralend groen gazon in je tuin liggen? Dan wil je dit natuurlijk ook zo groen mogelijk houden. Door aanhoudende droogte kan een gazon snel verdrogen en verkleuren. Je kunt dan natuurlijk de hele dag de sproeiers aanzetten, maar ook dit zal je gazon niet altijd ten goede komen. Er bestaat wel een gouden regel die ervoor zorgt dat het gras in je tuin er het hele jaar door fantastisch uitziet.

En het heeft niets te maken met de hoeveelheid water die je het gras geeft.

Gouden regel

De hoeveelheid water maakt dus niet eens zozeer uit, maar de lengte van de sprieten heeft wél veel invloed op de gezondheid van je gazon. De meeste mensen zullen met een grasmaaier flink wat van de lengte af maaien. Toch kun je beter het gras in je tuin wat langer laten groeien als je wilt dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Zo zou een hoogte van 5 tot 7 centimeter perfect zijn. Dat terwijl de meeste mensen hun gras maaien tot een hoogte van 3 tot 4 centimeter.

Groen gras

De reden dat je het gras beter wat hoger kunt laten groeien, heeft te maken met de uitdroging van het gras wanneer je dit te kort knipt. Daarnaast ontstaan er sneller bruine plekken op het gazon wanneer het warm en droog weer wordt en het gras te kort is. Wanneer gras wat hoger groeit, groeien ook de wortels meer de diepte in, waardoor de grassprieten sterker en groener worden. Maai je het gras te kort, dan bestaat de kans dat je de wortels beschadigt. Tenslotte is hoger gras ook nog eens bevordelijk voor de biodiversiteit, omdat hoger gras voor meer variatie zorgt en voor kleine, planten bestuivende insecten aantrekkelijker is. Een gezond, groen gazon voor mens en natuur dus!

Extra tip

Een laatste tip om het grasveld in je tuin een extra boost te geven, is om het pas gemaaide gras enige tijd op het veld te laten liggen. Het gras heeft op deze manier 30 procent minder meststoffen nodig om te groeien. Daarnaast verdampt er op deze manier minder water, waardoor het gras langer zonder sproeiwater kan. Erg milieuvriendelijk én een prachtig gazon, wat wil een mens nog meer!

Lees ook: Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle.be | Beeld: Pxhere