Droge lucht in huis? Dit is hoe je een lage luchtvochtigheid oplost

Waterbakjes aan de verwarming zijn in elk geval géén goed idee

Met de dalende temperaturen komt ook een ander weerfenomeen weer terug: droge lucht. Of je nu naar buiten gaat of lekker binnen blijft zitten, er lijkt geen ontkomen aan. Wij zetten enkele oplossingen voor je op een rijtje en leggen je ook uit wat je beter kunt vermijden bij het opkrikken van de luchtvochtigheid.

Droge lucht

In het najaar is het vaste prik: temperaturen dalen, en de luchtvochtigheid ook. Hoewel we natuurlijk ook niet zitten te wachten op de klamme lucht die we ‘s zomers vaak meemaken, is een té droge lucht ook niet prettig. Ligt de luchtvochtigheid in huis onder de 40%, dan krijg je al snel last van gezondheidsklachten. Droge ogen, een droge en jeukende huid en wakker worden met een keel die voelt als schuurpapier: het lijkt er allemaal maar bij te horen. Dat hoeft dus echter niet zo te zijn. Er zijn namelijk verschillende makkelijke manieren om de luchtvochtigheid omhoog te krikken.

Bron van bacteriën

We kunnen echter één methode direct voor je wegkruisen. De bekende waterbakjes aan de verwarming zijn namelijk een flink gezondheidsrisico. De luchtvochtigheid krik je misschien wel op met het verdampende water, maar je krijgt hier een flink aantal schimmels en bacteriën bij cadeau. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Twente dat het effect op de luchtvochtigheid van die bakjes minimaal is. Wil je toch graag deze bakjes gebruiken? Dan moet je ze dagelijks goed schoonmaken met een sopje en met vers water vullen. Veel extra werk voor een minimaal resultaat, dus.

Ventileren en bevochtigen

De oplossing blijkt uiteindelijk heel simpel én kosteloos. Goed ventileren zorgt namelijk voor een betere luchtvochtigheid in huis. Het is aan te raden om altijd een aanvoer van frisse lucht in je huis mogelijk te maken. Zet de ventilatieroosters dus open en je verwarming een tandje lager. Ook is het verstandig om in elk geval één keer per dag je huis te luchten. Zet de ramen een kwartiertje goed tegen elkaar open en laat die frisse lucht door je huis stromen. Je zult direct merken dat de luchtkwaliteit én de luchtvochtigheid erop vooruitgaan. Ook kun je kiezen voor een technische oplossing: er zijn tegenwoordig namelijk volop luchtbevochtigers (of ‘humidifiers‘) beschikbaar. Deze apparaatjes zorgen er makkelijk voor dat de luchtvochtigheid van je huis op peil blijft.

Lees ook: Zo herken je winterjeuk en zo genees je het

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pixabay