Wait what?! Menstruatiebloed schijnt goed te zijn voor je planten

menstruatiebloed

Toch vindt niet iedereen het een goed idee

Waar wij onze planten gewoon water en af en toe wat plantenvoeding geven, blijkt dus dat er nog iets beters op de markt is. Of nou ja, op de markt… Laten we zeggen: een natuurlijk product. Het schijnt dat menstruatiebloed érg goed is voor je planten. 

Voedzaam

Menstruatiebloed bevat drie macronutriënten waar planten veel baat bij hebben: stikstof, fosfor en kalium. Toch zit er ook veel zout in het bloed, wat juist weer niet goed is voor je planten. Daarom is het het beste om het menstruatiebloed te verdunnen met water. Neem hiervoor één volle menstruatiecup en negen kopjes water. Giet dit vervolgens in de potgrond van je plant. Op het internet blijkt dit bij veel mensen én hun planten een regelrechte hit te zijn.

Waarschuwing

Toch is niet iedereen fan van het idee. Zo waarschuwt microbioloog en bodemkundige dr. Oliver Knox in het Australische ABC voor eventuele nare gevolgen. Behalve bloed bevat menstruatie namelijk ook vaak weefselresten, slijm en cervico-vaginale vloeistof. Daarnaast verschillen de hoeveelheden van specifieke chemicaliën (bijvoorbeeld natrium, calcium en ijzer) ook tussen personen, perioden en elke fase van een enkele periode. Hierdoor is niet te voorspellen hoe je planten zullen reageren. Daarnaast brengt bloed ook risico’s op HIV en hepatitis B en C met zich mee, zegt dr. Knox.

Broeiplek

Ook chemicus Amy Heffernan denkt niet dat menstruatiebloed een waardige vervanger is voor plantenvoeding. Menstruatiebloed bevat ook bacteriën. En hoewel deze bacteriën normaal gesproken uitmaken van een gezonde balans down under, kan het buiten het lichaam dienen als een broeiplek voor potentieel gevaarlijke microben. “Tenzij het bloed op de juiste manier wordt opgeslagen – zoals wanneer het wordt verzameld en verwerkt voor donatie of pathologietesten – kunnen bacteriën en andere nare dingen groeien”, zegt Heffernan. Wij houden het toch maar even bij water…

Lees ook: Ongesteld? Zo voorkom je dat opgeblazen gevoel tijdens ‘die tijd van de maand’

Bron: ABC, Grazia, Dazed Digital | Beeld: Unsplash, Prudence Earl