8x deze dingen vergeten mensen te checken als ze een huis willen kopen

koophuis

Ga je een huis bekijken? Vergeet dan niet om op deze dingen te letten

We leven in een tijd waarin een huis kopen steeds moeilijker wordt. Als er dan een sprankje hoop aan de horizon gloort en het kopen van een huis binnen je bereikt ligt, wil je zeker weten dat je het juiste optrekje koopt. Ga je kijken voor een koophuis? Let dan daarom op de volgende dingen. 

Er zijn een aantal dingen dat mensen vergeten te checken wanneer ze gaan kijken naar een koophuis.

1. De buurt

Als je verhuist naar een buurt die je niet goed kent, is het de moeite waard om verschillende keren op verschillende momenten door de buurt te lopen of te rijden. Is het ’s nachts bijvoorbeeld stil? Of lijkt het een beetje onveilig? Het zijn allemaal dingen die je in gedachten moet houden. Je overweegt immers om in die buurt te gaan wonen.

2. Bereik

Tegenwoordig is het maar wat belangrijk om bereikbaar te zijn. Bovendien is het voor jezelf ook handig om bereik te hebben. Check in een onbekende buurt daarom ook hoe het is gesteld met je bereik. Heb je slecht bereik? Overweeg dan of dit voor jou een probleem kan zijn.

3. Je route naar werk

Hemelsbreed kan je nieuwe optrekje wel dichtbij je werk zijn, maar is het goed te doen als je daadwerkelijk naar je werk wilt rijden? Moet je daarvoor een stukje snelweg trotseren die elke ochtend vaststaat? Controleer daarom hoe de spits in de ochtend en avond is vanaf je nieuwe huis naar het werk.

4. Lawaai

Ben je een lichte slaper? Dan kan het ook de moeite waard zijn om in de gaten te houden hoe lawaaierig het kan worden. Mensen die dichtbij Schiphol wonen, kunnen bijvoorbeeld hinder ervaren van de vliegtuigen. Rijdt er misschien een trein vlak langs je huis? Of is er iets anders wat voor lawaai kan zorgen?

5. Buren

Vaak stellen mensen zich voor aan de buren wanneer ze het huis al hebben gekocht. Maar ja, dan zit je al vast aan je nieuwe optrekje. Wat als de buren helemaal geen fijne mensen zijn? Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders weleens is verhuisd omdat ze vervelende buren heeft. Dat wil jij natuurlijk voorkomen.

6. Van badkamer naar toilet

Ben je iemand die ’s nachts vaak wakker wordt en een bezoekje aan het kleinste kamertje van het huis moet brengen? Dan wil je natuurlijk niet dat je wc zich te ver van je slaapkamer bevindt. Moet je eerst een trap af voor je het toilet bereikt? Overweeg dan of dat voor jou een probleem is of niet.

7. Verkoopwaarde

Ga je je huis na een aantal jaren weer verkopen? Dan is het leuk om wat meer te krijgen dan wat jij ervoor betaalde. Sowieso moet je de inflatie ook een beetje in het achterhoofd houden. Dus vraag je ook af of het waarschijnlijk is dat je huis in waarde zal stijgen. Is het een buurt die wat vervallen oogt? In hoeverre zet de gemeente zich in voor de verbetering van de buurt etc.

8. Waterdruk

Bekijk niet alleen een huis, maar test ook verscheidene facetten. Spoel de wc even door (is de waterdruk voldoende om je bruine vriend naar het riool te loodsen?) en zet de douche even aan.

Lees ook: Rijtjeshuis in Amsterdam vs. Drenthe: een verschil van 1,2 miljoen euro

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash