Om deze redenen moet je de vuile vaat niet voorspoelen

Dit is waarom je vuile borden en bestek niet moet voorspoelen voordat het in de vaatwasser gaat

Het lijkt op het eerste gezicht een goed idee: vieze vaat even afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet. Je denkt waarschijnlijk dat het makkelijker schoon wordt in de machine wanneer je de ergste viezigheid alvast verwijdert. Toch kun je dit ritueel voortaan beter laten voor wat het is. In dit artikel lees je waarom.

Het voorspoelen van vieze vaat is echt niet nodig.

1. Vaatwastabletten

Om vaatwastabletten hun werk goed te laten doen, moet de vaat nog vies zijn. Sterker nog: wanneer je servies voorspoelt, doen de tabletten hun werk juist minder goed. Dat komt omdat er bepaalde enzymen in vaatwastabletten zitten die zich hechten aan etensresten. Zonder deze resten hebben de enzymen niets om zich aan vast te houden en zal je servies minder goed schoon worden. Schraap slechts de grove etensresten even van je bord af voordat je het in de vaatwasser zet, dat is meer dan voldoende.

2. Laat de vaatwasser het werk doen

De vaatwassers van tegenwoordig zijn hypermodern en uitgerust met allerlei handige snufjes. Ze bevatten een geavanceerd sproeisysteem en sensoren die kunnen aanvoelen hoe vies de vaat is. Je vaatwasser is heel goed zelf in staat om je servies blinkend schoon te maken. Probeer dus niet een handje te ‘helpen’, maar vertrouw op het kunnen van de machine. Je vaat wordt écht niet schoner door vooraf te spoelen!

3. Verspilling

Het voorspoelen van je servies is een verspilling van water en energie. Uit onderzoek blijkt dat je bijna 23.000(!) liter water per jaar verbruikt als je elke dag je vaat voorspoelt. Dat zijn heel wat liters water die onnodig in de gootsteen belanden.

4. Tijd

Het schoonspoelen van je vaat is een tijdrovend klusje. Wanneer je stopt met voorspoelen en de vaatwasser gewoon zijn werk laat doen, bespaar je op jaarbasis tot wel 230 uur. Dat is omgerekend bijna 10 dagen! In die tijd zou je een hoop andere dingen kunnen doen. In het vervolg zet je dus alles gewoon in de vaatwasser en hoef je er niet meer naar om te kijken!

Lees ook: Zo verwijder je vieze geurtjes uit pas gewassen kleding

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Goodhousekeeping | Beeld: Unsplash