Vlinders en andere insecten lok je met deze planten naar je tuin

vlinders en andere insecten tuin

Creëer een levendige tuin met vlinders en andere insecten dankzij deze planten

De lente is aangebroken en dat betekent dat de temperaturen stijgen en de natuur zich steeds meer laat zien. Zo komen ook de prachtige vlinders, bijen en andere insecten weer tevoorschijn. Laten deze insecten nou ook net erg goed zijn voor een vruchtbare, kleurrijke tuin. Wil jij ook een prachtige tuin dit jaar? Plant dan deze speciale planten om vlinders en andere insecten te lokken in je tuin.

De natuurlijke balans en prachtige bloemen en planten worden veroorzaakt door de bepaalde insecten in je tuin.

Bijdrage biodiversiteit

Inheemse planten dragen bij aan een betere biodiversiteit. Deze gaat de laatste jaren hard achteruit door overbemesting, landbouwgif, monocultuur en versnippering van natuurgebieden. Door bepaalde planten in eigen tuinen te laten groeien ondersteunen we hierbij een betere biodiversiteit. Eigen tuinen worden goed onderhouden, er worden weinig tot geen gifstoffen gespoten en er is een ruime diversiteit aan planten. Hoog tijd dus om onze eigen tuinen eens goed onder handen te nemen!

De juiste planten

Maar welke planten dragen iets bij aan de natuur? Rozen bijvoorbeeld, hoewel ze prachtig staan in de tuin, hebben weinig toegevoegde waarde voor de natuur. Ze trekken vrijwel geen insecten aan. Nu hoef je gelukkig niet direct de snoeischaar erbij te pakken en die prachtige rozenstruik weg te halen, maar je kunt wel wat inheemse planten toevoegen aan je tuin. Niet alleen dragen inheemse planten bij aan de biodiversiteit, maar ze bloeien daarnaast ook nog eens heel lang en geven ze je tuin heel veel kleur. De onderstaande drie planten lokken de mooiste vlinders naar jouw tuin:

  • Koninginnenkruid (Eupatorium cannabinum): deze plant werkt als een magneet voor vlinders en motten. De robuuste plant heeft prachtige oudroze bloemen. Het contrast tussen het groene blad en de roodkleurige stengels geven een mooi effect in de tuin. Plant het Koninginnenkruid op vochtige tuingrond met de bloemen in de zon.
  • Echte Valeriaan (Valeriana officinalis): deze witte- en rozige bloemen van de valeriaan ruiken heerlijk. Deze intense geur trekt de meest prachtige vlinders aan. Heb je last van slaapproblemen? Dan kan deze plant je ook helpen. Graaf de wortels van de plant op wanneer de bloemen zijn uitgebloeid (let op, deze kunnen stinken), hak de wortels fijn en laat ze drogen. Wanneer ze goed zijn uitgedroogd kun je hier thee van trekken en je zal slapen als een roosje.
  • Gewone smeerwortel (Symphytum officinale): de sierlijke, paarse bloemen van deze plant staat prachtig in elke tuin. De plant kan op elke plek groeien en verrijkt de grond, waardoor het goed als plantenvoeding kan dienen. Knip een aantal bladeren van de plant en bewaar ze in een luchtdichte emmer. Na een aantal weken ontstaat er een vochtig goedje. Verdun dit met water, stop het in een plantenspuiter en spuit diverse planten ermee in. De bloei zal optimaal gestimuleerd worden.

Bekijk op de volgende pagina welke planten nog meer geschikt zijn voor een prachtige tuin met vlinders en andere insecten.

Pagina 1/2