Lifehack: zo zijn je ijsblokjes veel sneller klaar

Wow!

Misschien ken je het wel: onverwachts schieten de temperaturen ineens omhoog, en je wilt snel kunnen genieten van een koel drankje. Alleen… je hebt nog geen ijsblokjes ingevroren. Geen zorgen! Er is namelijk een super handige lifehack die ervoor zorgt dat je ijsblokjes extra snel klaar zijn. 

Warm water

Gebruik jij voor je ijsblokjes ook altijd koud water? Logisch natuurlijk: hoe kouder het water is, hoe sneller het tot het vriespunt komt. Tenminste, dat zou je denken. Toch hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat warm of zelfs heet water, sneller bevriest dan koud water. Wacht, wat?!

Mpemba-effect

Dit heeft alles te maken met het Mpemba-effect, de waarneming dat heet water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan koud water. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is meerdere keren wetenschappelijk bewezen. Hoewel de wetenschap er nog niet helemáál over uit is hoe dit effect ontstaat, is er één ding is zeker: het werkt!

Er zijn verschillende theorieën over hoe het kan dat heet water sneller bevriest dan koud water:

  1. Snellere verdamping: Heet water verdampt sneller, waardoor er minder water overblijft om te bevriezen. Minder water betekent een kortere invriestijd.
  2. Convectiestromen: In heet water zijn de convectiestromen sterker, waardoor de warmte sneller wordt afgevoerd.
  3. Verschillende eigenschappen van water: Heet water heeft mogelijk een lagere concentratie van opgeloste gassen, wat het bevriezingsproces kan versnellen.

Zo pas je het toe

Wat de oorzaak ervan ook is, je kunt het Mpemba-effect het beste gewoon zelf uitproberen. Kook water in een pannetje of waterkoker en laat het daarna even afkoelen zodat het niet meer borrelt, maar nog wel heet is. Giet het hete water voorzichtig in een ijsblokjesvorm, maar let op dat je je niet verbrandt! Zet de ijsblokjesvorm direct in de vriezer en zorg ervoor dat deze op een vlakke ondergrond staat. Natuurlijk moet je eventjes wachten, maar je ijsblokjes zullen echt sneller klaar zijn dan normaal!

Lees ook: 6 dingen die je beter niet met afwasmiddel kunt schoonmaken

Bron: Libelle | Beeld: Pexels