Raak jij al in paniek om een menukaart? Zo ga je om met keuzestress

keuzestress

Wij leren je hoe je die knoop gemakkelijk doorhakt

Of je nu twijfelt tussen een pasta Bolognese of pizza salami, je afvraagt of je moet doorstuderen of een andere baan moet zoeken: het is allemaal ingewikkeld. Kiezen is voor de één niet zo makkelijk als voor de ander. Maar hoe kan dat nu eigenlijk? En hoe voorkom je dat eeuwige gepieker? Want o, wat zou dat een rust met zich meebrengen, toch? Voor alle piekeraars onder ons: we geven je 6 tips om makkelijker de knoop door te hakken. 

Wanneer je écht niet kunt kiezen heb je duidelijk last van keuzestress.

1. Doen alsof

Het klinkt misschien kinderachtig en raar, maar doen alsof je héél goed bent in het maken van keuzes kan helpen bij het maken van een beslissing. Je voordoen alsof je geen problemen hebt met kiezen, is een oefening in ander gedrag. Expert Sandra Sanders legt uit: “Kruip in de huid van iemand die nooit twijfelt en juist heel goed kan kiezen. Observeer wat je zelf anders doet, hoe anderen op je reageren en wat het resultaat is.”

2. Vooruit denken

Dit klinkt zweverig, maar gaat je wel helpen. Twijfel je over een grote keuze zoals het switchen van baan of het kopen van een huis? Schrijf je einddoelen op papier. Door dit te noteren zal je meer overzicht krijgen en wordt het makkelijker om een keuze te maken en keuzestress in de toekomst te voorkomen.

3. Hakken maar

Eindeloos dubben: je wordt er niet gelukkig van. Het is natuurlijk niet bij elke beslissing even gemakkelijk, maar soms is het verstandig gewoon een knoop door te hakken. Doen waar je je goed bij voelt. En al helemaal als het gaat om die menukaart in dat nieuwe restaurant!

4. Niet definitief

Kiezen voelt vaak als óf A, óf B. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo zwart en wit. Het is bijna altijd mogelijk om achteraf wat zaken bij te sturen of je uitgestippelde koers aan te passen. Een foute keuze bestaat toch eigenlijk niet? Houd dat maar in je achterhoofd.

5. Op gevoel

Kiezen op gevoel klinkt makkelijk, maar de echte twijfelaars weten wel beter. Kiezen op gevoel maak je een stuk gemakkelijker door altijd een muntje op zak te hebben. De zijde met kop is keuze A en de zijde met munt is keuze B. Gooi het muntje en laat het vallen. Als je ziet waar de munt op is gevallen beoordeel je je eerste reactie. Ben je blij of teleurgesteld? Dit toont je gevoel aan en uiteraard kies je voor de keuze waar je het meest blij van wordt.

6. Wees blij

Een keuze maken zou een gevoel van opluchting en bevrijding moeten geven. Dus: heb je eindelijk die knoop doorgehakt? Wees dan blij met je keuze! Door achteraf ook nog na te denken over je keuze, zorgt het opnieuw voor keuzestress.

Lees ook: Dit is waarom een somber gevoel het gevolg is van weinig slaap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash