Wij hebben antwoord: mag je nu wel met slippers autorijden of niet?

Handig is het in ieder geval niet

Niet iedereen heeft zin om de comfortabele slippers in te ruilen voor stevige schoenen wanneer er een paar kilometers in de auto afgelegd moeten worden om naar de buurtsuper te rijden voor dat vergeten pak melk. Dat kleine autoritje kan wel even op de flip flops. Of toch niet?

Slippers zijn ideaal met warm weer. Ze zijn lekker luchtig en bovendien kost het minimale inspanning om ze aan te trekken. Maar autorijden met dit type schoeisel is niet heel verstandig. Vooropgesteld: het is in Nederland wettelijk niet verboden om met slippers auto te rijden, maar verstandig is het alles behalve.

Verzekeraar Generali meldt dat het slimmer is om met normale schoenen aan auto te rijden. Slippers blijven namelijk makkelijk achter het pedaal hangen of glijden weg en dit kan ontzettend gevaarlijke situaties met zich meebrengen. En over gevaarlijke situaties staat genoeg in de Nederlandse wetgeving. Zo luidt een van de regels: het is verboden je zodanig in het verkeer te gedragen dat je andere weggebruikers in gevaar brengt.

Buitenlandse regels
In het buitenland is de wetgeving wat strenger. Zo riskeer je in sommige landen een fikse boete wanneer je op slippers rijdt. Vorig jaar werd een Nederlandse vrouw in het Franse stadje Toulouse beboet omdat ze teenslippers droeg terwijl ze auto reed. Het prijskaartje dat aan deze boete hing? 90 euro. Voor datzelfde geld had je ook lekkere kunnen een hapje kunnen eten in een Frans restaurant.

Verzekering
Echter kan het ook in Nederland veel geld kosten wanneer je met slippers (of blote voeten) een verkeersongeluk veroorzaakt. Komt de verzekeraar erachter dat je geen schoenen droeg of slippers aanhad? Dan wordt vaak alleen de schade van de tegenpartij vergoed, zelfs als je een WA-verzekering hebt.

Bron: Margriet, Generali | Beeld: Pixabay