Onderzoek wijst uit: dit gedeelte in de auto is vier keer viezer dan een toiletbril

onderzoek gedeelte auto
De resultaten uit het onderzoek liegen er niet om…

Schoonmaken is een dagelijkse taak die we uitvoeren om onze omgeving schoon te houden. Hoe kan het dat je je huis regelmatig onder handen neemt voor een goede poetsbeurt, maar dit bij je auto niet doet? Net als je woning, heeft ook je auto regelmatig een goede schoonmaakbeurt nodig. Doe je dit nog niet? Dan gaat hier na het lezen van deze resultaten uit recent onderzoek per direct verandering in komen.

Dit onderdeel in je auto blijkt een broeiplaats voor bacteriën te zijn.

Interieur auto

Hoe vaak je de auto ooit gebruikt voor een ritje naar de supermarkt of naar het werk, de kans is groot dat je het interieur van de auto minder vaak schoonmaakt dan eigenlijk zou moeten. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat een derde van alle autobezitters het interieur zijn of haar auto slechts één keer per jaar schoonmaakt!

KVE-waarde

En wanneer je dacht dat dit al shockerend was, dan heb je het mis. Want uit hetzelfde onderzoek is namelijk ook naar andere factoren gekeken waar zorgwekkende feiten uit voort kwamen. Zo gaf 12 procent van de participanten aan hun auto nooit schoon te maken van binnen. Bij de mensen die hun auto niet schoonmaakten werden verschillende testen uitgevoerd. Gemiddeld 700 verschillende soorten bacteriën hadden de vrije loop om zich te vermenigvuldigen in niet schoongemaakte auto’s. Onderzoekers hebben namens Carrentals monsters genomen en de hoeveelheid bacteriën berekend aan de hand van de zogeheten KVE-waarde. De KVE-waarde is het aantal micro-organismen in de vorm van ‘kolonievormende eenheden’.

Vier keer zoveel bacteriën

Carrentals geeft in het onderzoeksrapport aan dat de KVE-waarde op het autostuur het allerhoogst ligt in het interieur van de auto’s. Gemiddeld werd op het stuur een waarde van 629 bacteriekiemen per vierkante centimeter gevonden. Vergelijken met bijvoorbeeld je telefoon, zit er ruim zes keer zoveel bacteriën op een autostuur. Telefoons hebben een gemiddelde KVE-waarde van 100 en een toiletbril van een openbaar toilet 172 bacteriekiemen per vierkante centimeter. Omgerekend zitten er dus maar liefst vier keer zoveel bacteriën op een autostuur in vergelijking met een toiletbril, bah! Wij pakken gelijk even de schoonmaakspullen erbij om de auto van binnen weer spic en span te maken!

Lees ook: Met deze tips gaat de accu van je auto langer mee

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Carrentals, Margriet | Beeld: Unsplash