Wil je gratis op vakantie naar Italië? Het kan in dit dorpje

De gemeente laat vakantiegangers kosteloos logeren om het toerisme weer op gang te brengen

Een weekje gratis op vakantie naar Italië? Veel mensen zien dat – ook in deze tijd – wel zitten en melden zich aan voor de actie van het Italiaanse dorpje San Giovanni. De gemeente geeft namelijk gratis vakantieweken weg om de regio weer nieuw leven in te blazen.

Gratis overnachten

Tussen juli en september dit jaar geeft het dorp 40 gratis weken vakantie weg. Als je een van de gelukkigen bent die kosteloos op reis mag, kun je rekenen op een authentieke ervaring. Je overnacht namelijk als een lokale bewoner in één van de traditionele huisjes van het dorp. De gemeente hoopt zo de leegstaande huizen in het dorp te vullen en San Giovanni weer wat levendiger te maken.

Molise

San Giovanni ligt in de regio Molise, op twee uur rijafstand van Rome en Napels. In de regio is voor ieder wat wils te vinden, want naast hoge bergen vind je er ook stranden aan de Adriatische zeekust. The New York Times benoemde Molise zelfs tot een van de plekken die je in 2020 moest bezoeken – en dat was vóór we hoorden van het coronavirus en gratis overnachtingen.

Leven in de brouwerij

Hoewel het dorpje er op de foto’s pittoresk uitziet, trekken bewoners al jarenlang weg uit de regio. Ook door de strenge lockdown in Italië was het lange tijd rustig in het dorp. Met het aanbod van een gratis vakantie hoopt de gemeente weer een opleving van het toerisme te zien. Al eerder nam de regio bijzondere maatregelen om meer leven in de brouwerij te krijgen en nieuwe bewoners te lokken. Vorig jaar werd namelijk besloten dat mensen die in Molise kwamen wonen, drie jaar een bedrag van 700 euro per maand op hun rekening kregen.

Aanmeldingen

Dat veel mensen niet kunnen wachten om weer hun koffers te pakken, blijkt wel uit de aanmeldingen voor de gratis vakantie. Sinds 20 juni hebben al honderden vakantieliefhebbers een kosteloze overnachting in het traditionele dorpje aangevraagd. Door dit grote succes worden binnenkort misschien ook andere dorpjes gratis opgesteld voor vakantiegangers, laat de projectleider weten.

Lees ook: Feit of fabel: tuinplanten verbranden als je ze in de volle zon water geeft

Bron: Business Insider | Beeld: Pexels