Versoepelingen van de lockdown na 2 maart en andere coronamaatregelen

lockdown versoepelingen

De avondklok blijft, zodat op andere vlakken versoepelingen kunnen plaatsvinden

Gisteravond werden er tijdens de persconferentie enkele versoepelingen en blijvende maatregelen aangekondigd voor de huidige lockdown. Hoe ziet Nederland eruit na 2 maart? En hoe denken experts hierover?

Versoepelingen van de lockdown

Er zijn gisteren vier grote versoepelingen aangekondigd:

  • Middelbare en MBO-scholen gaan deels weer open.
  • Bijna alle contactberoepen, op sekswerkers na, mogen weer aan de slag.
  • Teamsporten voor mensen tot 27 jaar zijn weer toegestaan.
  • Winkelen op afspraak moet mogelijk worden.

Deze versoepelingen zijn voor een deel gericht om het leven voor jongeren weer wat positiever te maken. Onlangs is er door verschillende experts immers al vastgesteld dat het met jongeren mentaal steeds slechter gaat. Bovendien gaat fysiek onderwijs helpen. Daarbij moet de mogelijkheid van winkelen op afspraak vooral bij de kleine ondernemers druk van de ketel halen. Demissionair minister-president Mark Rutte zei hierbij dat ze met grotere winkels nog in gesprek zijn over aanvullende steun.

Welke maatregelen blijven er?

Rutte kondigde al aan dat we nu “wat meer risico nemen”, maar dat de versoepelingen mogelijk zijn zolang iedereen zich aan de overige maatregelen houdt. Dus thuiswerken, handen wassen, anderhalve meter afstand houden en mondkapjes dragen. Ook blijft de avondklok in stand tot in elk geval de ochtend van 15 maart. Eerder nog zei Rutte dat “de avondklok bovenaan staat” om te schrappen, maar daar komt hij nu dus op terug. De avondklok blijft, zodat op andere vlakken wél versoepelingen kunnen plaatsvinden.

Veel kritiek

De laatste keer dat we echte versoepelingen zagen, was in juni vorig jaar. Toen waren er nauwelijks besmettingen en positieve tests. Dat er juist nu wordt versoepeld valt dan ook niet bij iedereen goed. Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboudumc zegt: “De logica van deze strategie ontgaat me. Ik snap dat het kabinet mensen tegemoet wil komen, maar het uitgangspunt is een stijging in cijfers en aanhoudend stabiele ziekenhuiscijfers.” Ook epidemioloog Amrish Baidjoe laat zich kritisch uit. “Het is wel duidelijk dat de versoepelingen politiek gemotiveerd zijn. Dit is met vuur spelen. Er is veel meer tussen open en dicht.”

Lees ook: Cruciale dag: gerechtshof buigt zich vandaag over de avondklok

Bron: NOS 1, 2 | Beeld: Videostill YouTube NOS