Waarom sommige badkamers het lichtknopje niet ín de ruimte hebben, maar erbuiten

En jij maar zoeken…

Voor we overgaan op de orde van de dag, schetsen we even een scenario voor je. Je wilt naar de wc, loopt de badkamer in en trekt de deur al half dicht terwijl je op zoek bent naar het lichtknopje. Vervolgens kun je ‘m niet vinden. Na een snel onderzoek kom je erachter dat de lichtschakelaar zich búiten de kamer bevindt. Handig? Niet echt. Maar waarom komen we dit fenomeen dan zo vaak tegen?

Het is niet om jou even te plagen.

Vochtig

Het lijkt in eerste instantie wat onhandig dat de lichtschakelaar zich buiten de badkamer bevindt, maar eigenlijk is het best logisch. De badkamer, of alleen al het toilet, is toch wel de plek waar veel water is. Stoom van de douche, water dat uit de gootsteen spat en in sommige gevallen hangt er ook natte was te drogen. 

Schok

Bij lichtschakelaars loopt er natuurlijk stroom door de schakelaar. De mineralen in water geleiden elektriciteit en daarom wil je niet dat deze twee zomaar met elkaar in contact komen. Hoewel in de meeste gevallen niet zomaar een schok kan ontstaan wanneer je met natte handen een lichtschakelaar aanraakt, kan een ongelukje wel in een klein hoekje zitten. Het mag dan wel een vereiste zijn dat lichtschakelaars waterdicht zijn, maar een foutje kan gemaakt worden of een schakelaar kan verouderen. Mocht er iets niet helemaal goed zitten met de lichtschakelaar in de badkamer en je raakt ‘m aan met je nog vochtige handen, dan kun je een schok krijgen.

Regels

De kans dat je een schok krijgt, is erg klein. Toch zijn er bepaalde veiligheidsmaatregelen die genomen worden. In het Verenigd Koninkrijk is het bijvoorbeeld verplicht dat de lichtschakelaar zich minstens 60 centimeter van de badkuip bevindt. In kleine badkamers wordt ook wel gebruik gemaakt van schakelaars die aan het plafond bevestigd zijn met een touw eraan. Zie je geen touw in een kleine badkamer? Dan bevindt de schakelaar zich hoogstwaarschijnlijk buiten de ruimte.

Lees ook: Telefoon mee naar het toilet? Dit is waarom je dat niet meer moet doen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pexels en Pixabay